Privremeni izveštaj kraljevske komisije u Australiji: Osobe s invaliditetom često trpe nasilje, zlostavljanje i zanemarivanje

Posted on by Redakcija

Osobe s invaliditetom često proživljavaju neprihvatljiva i šokantna iskustva, trpe nasilje zlostavljanje, zanemarivanje i eksploataciju, navodi se u privremenom izveštaju kraljevske komisiji u Australiji.

Ronald Sackville, predsednik komisije, izjavio je da će od federalne vlade tražiti dodatnih 17 meseci za istraživanje, jer je opseg istraživanja najverovatnije potcenjen.

Privremeni izveštaj ima 560 strana i sažima prvih 15 meseci rada, navodeći da osobe s invaliditetom proživljavaju zlostavljanja u svim životnim aspektima, od zapošljavanja i obrazovanja, do zdravstvene zaštite i pravosudnog sistema, kao i unutar sopstvenih domova i zajednica.

Članovi komisije kažu da je još uvek prerano da izveštaj iznese bilo kakve preporuke, a delimično ukazuju i na uticaj pandemije na proces rada i istraživanja.

Zadatak je izuzetno opsežan, mnogo širi od zadataka bilo koje komisije imenovane u ovoj zemlji još od pre početka 21. veka – kaže Sackville. – To znači da ovo nije sprint, nego maraton.

Prema novom rasporedu, konačni izveštaj treba da bude završen do kraja septembra 2023. godine. Seledećeg meseca komisija će objaviti detalje izveštaja sa nalazima i preporukama o odgovoru australijske vlade na situaciju pandemije.

U privremenom izveštaju navode se i podaci o nasilju i ponižavanju dece u obrazovnim sistemima, kao i o ozbiljnom zanemarivanju i pogrešnim dijagnozama osoba sa kognitivnim invaliditetima u zdravstvenom sistemu. U aktualnoj zdravstvenoj situaciji, simptomi bolesti ili povrde pogrešno se pripisuju invaliditetu osobe. Komisija je ujedno saslušala slučajeve fizičkog i seksualnog nasilja počinjenog od strane osoblja u ustanovama za smeštaj.

Izveštaj naglašava nedostatak doslednih podataka o zanemarivanju i eksploataciji osoba s invaliditetom, prikupljenih od strane vlade. Vlada je posebno kritikovana jer tokom pandemije nije prikupila podatke o broju osoba s invaliditetom koje su zaražene ili umrle. (U Australiji živi oko 4,4 miliona osoba s invaliditetom.)

U privremenom izveštaju se naglašava da vlada, institucije i organizacije ne treba da čekaju finalni izveštaj da bi počele da popunjavaju praznine u podacima.

Istraživanjem dostupnih statistika, komisija je ustanovila da su odrasle osobe s invaliditetom pod dvostruko većim rizikom da u bilo kom dvanaestomesečnom periodu dožive nasilje, u odnosu na osobe bez invaliditeta. Podaci iz 2016. godine sugerišu da je skoro 2,4 miliona osoba s invaliditetom starosne dobi od 18 do 64 godine doživelo nasilje.

Australijski starosedeoci koji imaju invaliditet izloženi su dvostrukoj diskriminaciji i nedostatku odgovarajućih usluga podrške. Na sledećem zasedanju komisija će ispitati iskustva starosedelaca sa invaliditetom i uticaj sistema za zaštitu dece.

https://www.theguardian.com/

About the Author

Redakcija:

Leave A Response