Onlajn časovi engleskog za personalnu asistenciju

Posted on by Redakcija

Dragana Marković, profesorka engleskog i aktivistkinja za prava osoba s invaliditetom, organizuje grupnu onlajn nastavu engleskog jezika, od koje će se deo iznosa redovne cene kursa izdvajati za pokrivanje troškova personalne asistencije. Deo uplata od svakog polaznika (odnosno grupe) biće svakog meseca preusmeren kao podrška Centru Živeti uspravno koji organizuje uslugu personalne asistencije za osobe s invaliditetom.

Polaznici se mogu prijaviti za opšti kurs na nivou B1 (srednji nivo, ka višem) koji ukupno traje 6 meseci. Časovi u trajanju od 70 minuta održavaće se dvaput nedeljno putem aplikacije zoom. Oformljene grupe imaće između 5 i 8 polaznika. Znanje koje se stiče na kursu podrazumeva dobar konverzacijski nivo uz utvrđivanje neophodnih gramatičkih struktura (onih koje su upotrebljive u svakodnevnom govoru). Kako Dragana tvrdi, najveći broj ljudi je upravo na tom nivou kada je poznavanje engleskog u pitanju.

Kurs je osmišljen za one koji nisu potpuni početnici, nego su nekada učili engleski, a sada bi da obnove i unaprede znanje. Ako je neko zainteresovan za časove, a nije siguran na kom nivou mu je poznavanje engleskog, može da mi se javi da se testira – kaže Dragana Marković.

Kako gradovi još uvek ne prepoznaju važnost usluge personalne asistencije, koja je osnovni preduslov samostalnog života osoba s invaliditetom, i ne izdvajaju budžetska sredstva za njeno finansiranje, do sada je organizovan niz građanskih akcija da bi usluga funkcionisala (donatorske akcije, književne večeri, prodaja knjiga, akcije Prevodilačkog srca).

Konkretno, Grad Novi Sad uradio je poprilično po pitanju personalne asistencije i trebalo bi da od sledeće godine svi troškovi budu pokriveni, osim godišnjih odmora i putnih troškova. U drugim gradovima Vojvodine sredstva nedostaju i tamo je situacija znatno drugačija. Centar Živeti uspravno trenutno pruža uslugu asistencije i dvema korisnicama iz Subotice i Sombora – navodi Dragana.

Dragana ujedno poziva sve zainteresovane kolege, profesore jezika, da se priključe akciji i da joj se obrate putem mejla radi detaljnijeg dogovora o saradnji.

Za sve dodatne informacije i prijave, pišite Dragani Marković na: dragana.markovich@gmail.com

About the Author

Redakcija:

Leave A Response