Lizi Velaskez: Šta nas čini lepima?

Posted on by Redakcija

Odlažući domaće zadatke, pretraživala je muziku na jutjubu. Ništa nije ukazivalo na to da bi taj dan mogao da joj preusmeri život.

Lizi je imala 17 godina kad je naišla na video pod nazivom Najružnija žena na svetu. Nije očekivala da će u videu ugledati samu sebe. Video klip u trajanju od osam sekundi imao je više od 4 miliona pregleda.

Bila sam šokirana – seća se. – Ali istinski sam potonula kad sam počela da čitam komentare.

Zašto su je roditelji uopšte zadržali? Treba je ubiti vatrom. Oslepeće svako ko je vidi na ulici. Trebalo bi da se ubije.

Bilo je na hiljade sličnih komentara i Lizi je pročitala sve.

Plakala sam iz noći u noć i mislila sam da je s mojim životom gotovo. Nisam ni sa kim mogla da razgovaram o tome, nisam ništa rekla prijateljima, jednostavno sam bila šokirana da se tako nešto desilo.

Lizi je već bila navikla da je svakodnevno maltretiraju zbog izgleda. Rođena je sa dva retka stanja, sa Marfanovim sindromom i lipodistrofijom, što znači da ne može da dobije na težini, nezavisno od toga kako se hrani. Kad je krenula u obdanište, druga deca su je se plašila. Tokom odrastanja, proživela je mnogobrojne medicinske testove i intervencije, od operacije oka i uha do rekonstrukciju stopala. Lekarima je trebalo dugo da odgonetnu i imenuju njeno stanje.

Lizi ima 27 kilograma, ponekad joj nedostaje energije i potrebno joj je duže vremena da se izbori sa infekcijama.

Kad sam bila tinejdžerka, gledala sam u ogledalo sa željom da obrišem svoj sindrom. Mrzela sam ga, jer mi je prouzrokovao toliko bola. Biti trinaestogodišnja devojčica koja je stalno na tapeti je nepodnošljivo.

Kad je rođena, imala je 1,2 kilograma i lekari su rekli njenim roditeljima da će verovatno morati da brinu o njoj celog života, pod uslovom da uopšte preživi.

Zbog stava i podrške porodice, Lizi je bila u stanju da se nosi sa maltretiranjima u školi i na ulici. Roditelji su joj rekli da hoda uspravne glave, sa osmehom, i da bude ljubazna prema svima, bez obzira na to kako je tretiraju. Ta poruka ostala je usađena u Lizi, koja kaže da je srećna što može da oprosti osobi koja je postavila prvi video o njoj.

Ko zna kroz šta je taj neko prolazio. Moj život ima teške periode, neko možda prolazi kroz još teže.

Lizi je odlučila da napravi promenu. Pokrenula je sopstveni jutjub kanal, rešena da pokaže ljudima ko je zaista osoba koja stoji iza najružnije žene na svetu i da podržava druge da se osećaju dobro u sopstvenoj koži. Postigla je uspeh, danas ima ogroman broj pratilaca, a njene video klipove gledaju milioni.

Izgradila je onlajn zajednicu, a ljudi koji su sami proživljavali maltretiranje ostavljaju joj komentare o tome kako im je pomogla da potraže podršku, da progovore o tome, da se suprotstave i da se zalažu za sebe. Lizina priča postala je univerzalna, ne odnosi se samo na njen život, nego na svako bolno iskustvo i njegovo prevazilaženje.

U koautorstvu sa svojom majkom, Ritom, Lizi je objavila autobiografiju na engleskom i španskom, u koju su uključena pisma koja joj je majka pisala dok je bila dete. Lizi je napisala još dve knjige za decu u kojima deli sopstveno iskustvo i daje savete o tome šta nas zaista čini lepima, kako prepoznati svoju jedinstvenost, zašto je bolje odabrati sreću nego odustati.

Dokumentarni film pod nazivom Hrabro srce: Priča Lizi Velaskez (A Brave Heart: The Lizzie Velásquez Story), premijerno je prikazan 2015. godine, a dve godine kasnije Lizi je počela da glumi u sopstvenoj seriji Unzipped.

About the Author

Redakcija:

Leave A Response