Googlova alatka za neverbalne korisnike

Posted on by Redakcija

Google predstavlja novu tehnologiju osmišljenu da pomogne neverbalnim osobama da komuniciraju sa okolinom, a ujedno pravi korake ka još inkluzivnijoj kompaniji.

Google ovog meseca dorađuje android aplikaciju pod nazivom Action Blocks kako bi pojednostavio iskustva osoba s invaliditetom koje koriste uređaje za augmentativnu i alternativnu komunikaciju (AAC).

Action Block je u upotrebi od sredine ove godine i omogućuje korisnicima da jednim klikom na pametnim telefonima izvrše aktivnosti koje obično zahtevaju više koraka, kao što je upućivanje poziva, slanje poruke, puštanje videa ili upravljanje uređajima u kući (npr. paljenje svetla).

Unapređena verzija aplikacije omogućuje da se Action Block brzo podesi da izgovara jednostavne fraze poput da, ne ili izvinite, imam nešto da kažem. Aplikacija sada uključuje na hiljade simbola za komunikaciju iz Tobii Dynavox biblioteke, što osobama s invalidietetom omogućuje da koriste ikonice na koje su već navikli na svojim AAC uređajima.ž

Action Blocks funkcioniše na android telefonima bez ikakvog dodatnog hardvera, što pojednostavljuje komunikaciju i čini je pristupačnom i bez ACC uređaja. Takođe, aplikacija se može pokrenuti uz pomoć adaptivnih prekidača.

Pored toga, Google radi na izgradnji inkluzivne sredine unutar kompanije i pokrenuo je web stranicu za zapošljavanje osoba sa invaliditetom, na kojoj potencijalni kandidati mogu pronaći savete o tome kako da se prijave za određeni posao i da pročitaju iskustva zaposlenih u Googlu, kao i da se informišu o zajednici osoba sa invaliditetom unutar kompanije (Google Disability Alliance).

About the Author

Redakcija:

Leave A Response