Ka drugom – umetnost nevidljivih: Izložba i tribina u Svilari

Posted on by Redakcija

U ponedeljak, 5. oktobra u 18 časova u kulturnoj stanici Svilara ne propustite otvaranje izložbe i tribinu koju u okviru projekta Ka drugom – umetnost nevidljivih realizuje Udruženje građana Patrija. Projekat je odobren na Javnom konkursu od strane Fondacije 2021 u okviru projekta Umetnici. Sad!.

Publika će imati priliku da vidi likovne radove korisnika psihijatrijskih usluga koji su nastali tokom osam radionica realizovanih u KS Eđšeg i KS Svilara. Likovni radovi predstavljaju odgovore korisnika na pitanje njihovih identiteta kao i na proživljena iskustva u vezi sa psihijatrijom.
Svaki likovni rad je upotpunjen iskazima korisnika koji govore o životnim iskustvima koji su prethodili hospitalizaciji, kao i o samom iskustvu hospitalizacije.

Tokom tribine će biti reči o projektu, art terapiji kao obliku društvene akcije, deinstitucionalizaciji, podršci u zajednici i otvorenom dijalogu.

Učesnice na tribini su:
  • Lepa Mlađenović, feministička konsultantkinja za žene sa traumom seksualnog nasilja. Aktivistkinja feminističkog, lezbejskog, antiratnog pokreta i antipsihijatrijskog pokreta.
  • Aleksandra Mirimanov, likovna umetnica i pedagoškinja, savetnica u integrativnoj art psihoterapiji.
  • Tatjana Stojšić Petković, psihološkinja, aktivistkinja za prava osoba sa invaliditetom, smeh joga liderka.
  • Milica Lazić, doktorka psiholoških nauka, naučna saradnica na FFNS. Stručna saradnica UG Patrija.

Moderira Vojana Obradović, master psihološkinja na doktorskim studijama. Edukantkinja transakciono-asimilativnog pristupa psihoterapiji.

Ovaj projekat ima za cilj resocijalizaciju i osnaživanje osoba sa poteškoćama u psihosocijalnom funkcionisanju putem pružanja podrške u vidu art terapijskih radionica.

Pored toga, projekat ima za cilj da građane i građanke upozna, kako sa ličnim, tako i sa strukturnim problemima sa kojima se ova višestruko marginalizovana grupa ljudi susreće, a koji doprinose održavanju osetljivih grupa na margini i njihovoj dodatnoj stigmatizaciji.

Cilj je da pored svih razlika pronađemo zajedničke tačke susreta.

Dostavila: Aleksandra Mirmanov

About the Author

Redakcija:

Leave A Response