Info sesija za poslodavce: Zapošljavanje osoba s invaliditetom

Posted on by Redakcija

Forum mladih sa invaliditetom poziva na info sesiju Zapošljavanje osoba sa invaliditetom. Info sesija će se održati u 4 grada: Kragujevcu, Novom Sadu, Beogradu i Nišu. Cilj je informisanje poslodavaca i podrška u rešavanju prepreka i problema u vezi sa uspešnim procesom zapošljavanja osoba sa invaliditetom u svim sektorima i na otvorenom tržištu rada.

Forum mladih sa invaliditetom poseduje višegodišnje iskustvo u saradnji sa kompanijama u procesu zapošljavanja osoba sa invaliditetom, te će putem sesije predstaviti i inovativne usluge podrške poslodavcima razvijene u okviru projekta Unapređenje zapošljivosti dugoročno nezaposlenih osoba sa invaliditetom.

Teme:

 • Priprema i realizacija procesa zapošljavanja osoba sa invaliditetom;
 • Savetodavna podrška Foruma mladih sa invaliditetom za proces zapošljavanja osoba sa invaliditetom – usluge namenjene poslodavcima;
 • Predstavljanje Uweb aplikacije za zapošljavanje osoba sa invaliditetom razvijene od strane Foruma mladih sa invaliditetom;
 • Informisanje o programima Nacionalne službe za zapošljavanje od predstavnika ove institucije kao gostujućih predavača.

Preporuka je da obuku pohađaju dve osobe ispred privrednog društva.
Obuka je deo projektnih aktivnosti Udruženja, te nije predviđena kotizacija.

Termini održavanja info sesija:

GradDatumVremeMestoRok za prijavu
Novi Sad12.10.2020.12:00-15:00Hotel Sheraton9.10.2020.
Beograd15.20.2020.12:00-15:00Hotel Zira12.10.2020.
Niš20.10.2020.12:30-15:30Hotel New City16.10.2020.
Kragujevac23.10.2020.12:00-15:00Hotel Šumarice16.10.2020.

Kako se prijaviti

Za učešće na info sesiji se možete prijaviti putem popunjavanja prijavnog formulara.

Za sve dodatne informacije možete se obratiti Forumu mladih sa invaliditetom, putem mail-a: office@fmi.rs i telefona: 064 4007839 i 069 1970845.

O Forumu mladih s invaliditetom:

Forum mladih sa invaliditetom je udruženje koje već petnaest godina aktivno radi na društvenom uključivanju osoba sa invaliditetom, zastupanjem i promovisanjem ljudskih prava putem uspostavljanja partnerstava, izgradnje i jačanja neophodnih ljudskih i drugih resursa i kapaciteta.

Najvažniji rezultati u oblasti edukacije/zapošljavanja:

 • Organizovali smo program prekvalifikacije za IT za osobe sa invaliditetom, u saradnji sa Kancelarijom za IT i eUpravu i Programom Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).
 • Uspostavili smo inovativnu uslugu profilisanje za tržište rada 2019. godine, kada je uslugu koristilo 80 osoba sa invaliditetom.
 • Realizovali smo o položaju osoba sa invaliditetom na tržištu rada i preprekama za zapošljavanje, na uzorku od 200 osoba sa invaliditetom i 100 poslodavaca u 4 grada, Beogradu, Kragujevcu, Nišu i Novom Sadu (2019).
 • Organizovali smo radnu praksu za 25 mladih sa invaliditetom u 17 različitih kompanija.
 • Organizovali smo radionice za osnaživanje mladih sa invaliditetom na tržištu rada koje je pohađalo 90 mladih sa invaliditetom.
 • Realizovali smo istraživanje sa 465 zaposlenih osoba sa invaliditetom, 194 nezaposlene osobe sa invaliditetom i 284 poslodavaca koje je doprinelo kreiranju izveštaja o položaju osoba sa invaliditetom na tržištu rada (2013).
 • Realizovali smo 3 edukativna programa za praćenje ostvarivanja prava osoba sa invaliditetom u procesu zapošljavanja, koji su uključili 65 učesnika iz 25 opština u Srbiji.
 • Osmislili smo program neformalne obuke Inkluzivna akademija u cilju jačanje kapaciteta osoba sa invaliditetom za zapošljavanje na otvorenom tržištu rada, koji realizujemo sedmu godinu za redom, i koji je do sada pohađalo 80 osoba sa invaliditetom. Nakon završetka programa, uspešnost u pronalasku posla je 95%.
 • Potpisali smo oko 50 ugovora i memoranduma o saradnji sa kompanijama u cilju podrške za zapošljavanje osoba sa invaliditetom.

O projektu

Projekat Unapređenje zapošljivosti dugoročno nezaposlenih osoba sa invaliditetom (Pathway to inclusive labour market) ima za cilj unapređenje zapošljivosti dugoročno nezaposlenih osoba sa invaliditetom, putem kreiranja i realizacije paketa mera i usluga, kao i jačanjem socijalne inkluzije na tržištu rada. Projekat se realizuje od decembra 2018. do decembra 2020. godine, u partnerstvu sa Nacionalnom službom za zapošljavanje Srbije i Zavodom za zapošljavanje Crne Gore.

Aktivnosti projekta:

 • Realizacija istraživanja o položaju dugoročno nezaposlenih osoba sa invaliditetom i tržišta rada;
 • Dizajniranje paketa mera u cilju unapređenja zapošljivosti, kroz proces profilisanja i direktnog kontinuiranog rada sa korisnicima – obuka profesionalaca i pilotiranje usluge;
 • Psiho-socijalna podrška korisnicima – soft skills treninzi;
 • Obuke za dokvalifikacije/prekvalifikacije korisnika;
 • Realizacija paketa mera za biznis sektor i posredovanje u zapošljavanju.

Dostavila: Ivana Blagojević

About the Author

Redakcija:

Leave A Response