Udruženje Daun iz Novog Sada: Ljubav ne broji hromozome

Posted on by Redakcija

Udruženje Daun iz Novog Sada, osnovano je 2004. godine. Svojim aktivnostima okuplja osobe sa Daunovim sindromom i drugim oblicima intelektualnog invaliditeta. Fokus je usmeren ka kvalitetnoj, sadržajnoj ispunjenosti slobodnog vremena njegovih članova.

Sa aktivnostima Udruženja, radioničarskim radom, podrškom i ljubavlju koju članovi nesebično pružaju, upoznala nas je njegova predsednica Violeta Popović.

Na samom početku nismo napravili razliku među našim članovima, zbog toga što ne želimo da delimo osobe po dijagnozama – kaže Violeta.

Svi članovi Udruženja su punoletne osobe, koje su završile ili još uvek pohađaju srednju školu Milan Petrović, te su obuhvaćene dnevnim boravcima ili radnim centrom ove škole.

Prostorije Dauna se od 2008. godine nalaze na adresi Bate Brkića 12, od kada je proširen dotadašnji sadržaj rada sa savetodavnog oblika pružanja podrške do njenog direktnog obezbeđivanja u prostorijama Udruženja.

Tokom prethodnih godina znato se povećao broj članova, tako da je ove godine Daun dostigao broj od 40 članova, koji svakodnevno učestvuju u planiranim aktivnostima. Glavna aktivnost usmerena je ka konstruktivnom provođenju slobodnog vremena.

Foto: Članovi Udruženja Daun

Izborili smo se sa onim prvim bolestima, utvrdili koja prava nam pripadaju, šta možemo, a šta ne možemo da ostavrimo, bitke sa sistemom, da bismo konačno pronašli svoj pravac – ističe Violeta.

Udruženje Daun godinama organizuje prepodnevni dnevni boravak za svoje članove tokom letnjeg raspusta. Udruženje je svakog radnog dana pre podne bilo otvoreno, gde su članovi učili da kuvaju i gde su imali priliku da razviju mnoge veštine, te da se podsete već postojećih. Utorkom i četvrtkom organizuju se raznovrsne radionice koje su veoma posećene, poput kreativnih radionica, vežbi razgibavanja, obavezne edukativne radionice, pojačane radionice održavanja higijene, pravilnog pranja ruku, nošenja zaštitnih maski.

Jako smo ponosni na organizovanost i disciplinovanost naših članova za vreme vanrednog stanja, kada nisu mogli ići u školu, niti se družiti sa svojim prijateljima, nego su jedino sigurno utočište bile prostorije našeg Udruženja – kaže Violeta.

Udruženje Daun je uz podršku Kancelarije za mlade Grada Novog Sada, realizovalo projekat Dođi da volontiraš, zavolećeš nas. Jedna od aktivnosti je bila organizovanje edukacije za nove volontere. Poziv je naročito bio upućen mladim osobama, koje su se kroz pet radionica upoznale sa vrednostima volonterizma i sa preprekama sa kojima se suočavaju osobe sa invaliditetom u našoj zajednici. Edukaciji su se u velikom broju odazvali studenti Medicinskog fakulteta, sa katedre Specijalne edukacije i rehabilitacije, Univerziteta u Novom Sadu.

Saradnja volontera i članova Udruženja je bila sjajna, svi su se međusobno zavoleli i zbližili, tako da se sa posebnim nestrpljenjem isčekivao svaki zajednički susret. Pored studenata volontera, veoma dobru saradnju Udruženje je ostvarilo sa Medicinskom školom 7. april i njenim učenicima, koji često održavaju predavanja na različite teme u skladu sa zainteresovanošću članova.

Naše Udruženje zaista ima mnogo prijatelja koji nam pružaju veliku podršku i koje doživljavamo kao članove naše velike porodice. Posebno bih izdvojila divnu saradnju koju smo ostvarili prethodnih godina sa dr stomatološkinjom Anom Harhaji i Bogdanom Stojčićem iz novosadske teretane Victory Gym – ističe Violeta.

Foto: Članovi Udruženja sa profesorima i učenicima Medicinske škole 7. april

Udruženje će u narednom periodu nastojati da unapredi komunikaciju sa članovima putem telefona, gde će radioničari defektolozi i psiholozi pružati savetodavnu podršku svojim članovima.

Miladinka Mijatović

Medijski prilog je nastao u okviru projekta “Medijska promocija aktivnizma osoba sa invaliditetom u Vojvodini”. Projekat su finansijski podržali holandska fondacija Mama CashRekonstrukcija ženski fond i Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama. Stavovi izneti u medijskom prilogu su isključiva odgovornost izdavača medija i redakcije Portala o invalidnosti i ne izražavaoju nužno stavove donatora.

About the Author

Redakcija:

Leave A Response