Priče za razvoj i nominacija za UNESCO nagradu za digitalno osnaživanje osoba s invaliditetom

Posted on by Redakcija

UNESCO je nedavno pokrenuo projekat pod nazivom Priče za razvoj, kojim poziva osobe s invaliditetom širom sveta da ispričaju i podele svoju priču kako bi se identifikovali i istražili faktori koji doprinose osnaživanju osoba sa invaliditeom i podržavaju ih u njihovim nastojanjima.

Cilj projekta je da, pre vladinih autoriteta, zakonodavaca i donosilaca odluka, predstavi da osobe s invaliditetom, bez obzira na starosno doba i podneblje s kog dolaze, mogu da budu i da jesu osnažene, da su aktivne i da doprinose stvaranju bogatstva u našem društvu.

Drugim rečima, onlajn pratforma teži da napravi zaokret u perspektivi razumevanja svih pitanja koja se odnose na invalidnost, demonstrirajući da otklanjanje barijera omogućuje osobama s invaliditetom da realizuju svoje potencijale i doprinesu razviju. Zbirka priča biće esencijalni deo studije slučaja i podataka o osobama s invaliditetom, za razvoj politika i ohrabrivanje akcija unutar zajednice.

Platforma ima forum i promoviše stvaranje onlajn zajednice koja sarađuje na identifikovanju uobičajenih barijera i pokreće inkluziju.

Poziv za deljenje priča: https://story4development.org/our-stories

Procena i određivanje onoga šta osnaživanje jeste varira zavisno od konteksta i u relaciji je sa mnogobrojnim faktorima. UNESCO je razvio sveobuhvatnu metodologiju kako bi se ustanovili i istražili faktori osnaživanja osoba s invaliditetom, kao i uobičajene barijere s kojima se suočavaju. Ustanovljene su različite kategorije postignuća, među kojima su obrazovanje, zakoni, politike, institucije, pristupačne komunikacije, zdravstvena nega, usluge rehabilitacije, zastupanje i druge, radi sakupljanja statističkih podataka za vlade i druge donosioce odluka.

Ujedno, UNESCO otvara poziv za nominacije za 2020/2021 UNESCO/Emir Jaber al Ahmad al Jaber al Sabah, nagradu za digitalno osnaživanje osoba s invaliditetom.

Cilj nagrade je da se oda priznanje za izuzetan doprinos pojedincima i organizacijama koje promovišu inkluziju i unapređuju živote osobama s invaliditetom putem efektivne, inovativne i inkluzivne primene digitalnih rešenja, uključujući i neposredan odgovor na pandemiju kovid-19.

Detaljne informacije:

https://en.unesco.org/news/call-nominations-2020-2021-unescoemir-jaber-al-ahmad-al-jaber-al-sabah-prize-digital

Za sva dodatna pitanja, obratite se na: ict-pwd@unesco.org .

Ideja je da se objavi i podeli što je moguće više priča iz različitih delova sveta, na osnovu kojih će UNESCO i svi drugi relevantni donosioci odluka sačiniti podatke za inkluzivnije politike, kao i preokret u perspektivama koje se odnose na pitanja osoba s invaliditetom.

UNESCO Sekretarijat

About the Author

Redakcija:

Leave A Response