Lica ljubavi: Udruženje za pomoć MNRO grada Pančeva

Posted on by Redakcija

Udruženje za pomoć MNRO grada Pančeva, osnovano je davne 1975. godine u cilju eliminacije socijalne isključenosti dece sa invaliditetom. Sa istorijom osnivanja Udruženja, aktivnostima, radioničarskim radom i uspešno realizovanim projektima upoznala nas je predsednica Sanja Beli.

U stvaranju Udruženja utkan je veliki trud i dugogodišnji rad članova, mnoštvo realizovanih projekata i programa uz podršku stručnih saradnika, prijatelja, volontera i roditelja.

Osnivači Udruženja su roditelji, koji su želeli da obezbede bolji i kvalitetniji život svojoj deci kroz stvaranje radnih navika i obaveza – kaže Sanja. Članovi su mlade i odrasle osobe sa intelektualnim invaliditetom, uzrasta od 21 do 47 godina.

Ove godine Udruženje aktivno sprovodi pet radionica: kreativna, radionica životnih veština, krojačka, slikarsko – dramska i besplatno savetovalište za roditelje i decu. Na svim radionicama koriste se prirodni materijali, koji nisu štetni po zdravlje i potpuno su bezbedni za korišćenje. Članovi sakupljaju kamenčiće, grančice, šišarke koji im služe za izradu raznih rukotvorina. Na radionicama se šije, vezu torbice, kecelje, jastučići, prave magneti, korpice, kutijice i razni drugi ukrasi. Mogućnosti za stvaralaštvo su neograničene.

Svi radovi nastaju u atmosferi razgovora, smeha, međusobne pomoći i podrške. Ovaj tip rada razvijamo kao jednu od samoodrživih aktivnosti radnog angažovanja, podstičemo kreativno stvaralaštvo i afirmaciju za dalji rad – ističe Sanja.

Udruženje je prepoznatljivo po brojnim realizovanim projektima, od kojih se posebno izdvaja Umetnost – Ekologija – Papirus, sproveden 2017. godine. Zasnivao se na izradi čestitki od ručno pravljenog papira i sveščica sa raznim motivima. Napravljeno je jako puno recikliranog papira, različitih boja i formata. Svaka napravljena čestitka je sama po sebi bila unikat.

Foto: Čestitke, ručni radovi članova Udruženja

U okviru dramske sekcije, sa članovima Udruženja i saradnicima pripremaju se brojne predstave. Premijerno izvođenje predstava je 3. decembra, kada se obeležava Međunarodni dan osoba sa invaliditetom. Veliki uspeh postignut je u prethodne tri godine izvođenjem predstava: Romeo i Julija, Lice ljubavi i Bajka o dečijem osmehu u Kulturnom centru Pančeva.

Na predstavama smo imali jako dobru saradnju sa članicama plesnog studija Lana i štićenikom Doma jabuka iz Jabuke. Nakon izvođenja, na publiku je preneta snažna emotivna poruka sa pozornice. Beležili smo dobre kritike i veliku podršku za dalji rad – kaže Sanja.

Članovi Udruženja redovno učestvuju u svim planiranim aktivnostima, izletima, manifestacijama, radionicama, izložbama, kulturnim dešavanjima i inkluzivnim kampovima. Prikupljaju čepove za humanitarnu akciju Čepom do osmeha, učestvuju na konkursima za ručno vezeno jastuče u organizaciji Udruženja Vešte ruke za osobe sa invaliditetom i na specijalnoj mini Olimpijadi, čiji je realizator Udruženje za pomoć MNRO Suncokreti iz Zrenjanina.

Foto: Članice Udruženja sa prikupljenim čepovima za humanitarnu akciju Čepom do smeha

Cilj nam je da članove što više uključimo u sve društvene tokove, a samim tim podižemo svest kod građana da su i osobe sa invaliditetom aktivni, ravnopravni i korisni članovi društvene zahednice kaže Sanja.

Smatramo da su manifestacije bitne za rad svih Udruženja, jer time međusobno razmenjujemo podršku i promovišemo rad Udruženja. Izlažemo ručne radove naših korisnika nastalih upravo na pomenutim radionicama, sa ličnim pečatom radosti i ljubavi. Članovi su inspiracija mnogima, ljubav i energija koju nam daruju je čista i nesebična. Oni uče NAS toleranciji i poštovanju različitosti – sa ponosom naglašava Sanja Beli.

Miladinka Mijatović

About the Author

Redakcija:

Leave A Response