Autonomni festival žena: Umetnost, žene, invaliditet

Posted on by Redakcija

Autonomni festival žena u okviru programske celine Mala škola ljudskosti, organizuje tribinu Umetnost, žene, invaliditet. Tribina će se održati 21.9.2020. godine od 19 do 20 časova, ispred knjižare Bulevar Books, Bulevar Mihajla Pupina 6.

AFŽ nastaje kao otpor nasilju, mržnji, tradicionalnim i retrogradnim strukturama. Prava i položaj žena u društvu nisu samo ženska pitanja, već se tiču celokupne  zajednice i društva kao najšireg sistema. Zbog toga će AFŽ biti mesto susreta lokalnih žena i globalnih tema.

Festival će sadržiti edukaciju o ženskim pitanjima,  podizanje njihove vidljivosti, razmenu mišljenja, promovisanje značaja ženskog  udruživanja, rodno senzitivnog izveštavanja u medijima, isticanje dobrih praksi u vezi  sa pitanjem nasilja nad ženama, direktno informisanje o delovanju u kriznim  situacijama, korišćenje umetničke prakse i sadržaja iz popularne kulture u  nastojanjima za poboljšanje života žena. 

Učesnice: Milesa Milinković, filmski festival Uhvati Film
Olivera Kovačević Crnjanski, Per. Art Frosina Dimovska, Per. Art
Marija Maca Obrovački, pesnikinja
Moderatorka, Tanja Đurić Josić, umetnica

Cilj je da kroz raznovrsne i kreativne sadržaje programa osvestimo teme roda, rodnog identiteta, pitanja nasilja nad ženama u društvu, ženske egzistencije u savremnom društvu, ljudskih prava i otvoriti prostor ka kulturi nenasilja.

Festivalom se nastoje podstaći građani i građanke za aktivno delovanje, jer se ova pitanja odnose na sve nas. Posebno se nastoje podstaći mladi u lokalnoj zajednici da nam se pridruže, jer je to energija buduće promeneističe Ivana Perić, SOS ženski centar.

Festival je rezultat povezivanaja aktivistkinja Novog Sada iz različitih sfera, od teorije do umetnosti u novosadsku žensku mrežu feminističkih i srodnih inicijativa.

Festival su podržale Fondacija za otvoreno društvo i Fondacija Jelena Šantić.

Ulaz na AFŽ je besplatan.

Medijski prilog je nastao u okviru projekta “Medijska promocija aktivnizma osoba sa invaliditetom u Vojvodini”. Projekat su finansijski podržali holandska fondacija Mama CashRekonstrukcija ženski fond i Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama. Stavovi izneti u medijskom prilogu su isključiva odgovornost izdavača medija i redakcije Portala o invalidnosti i ne izražavaoju nužno stavove donatora.

About the Author

Redakcija:

Leave A Response