Udruženje paraplegičara i kvadriplegičara južnog Banata: Invaliditet je deo ljudske raznovrsnosti

Posted on by Redakcija

Udruženje paraplegičara i kvadriplegičara južnog Banata sa sedištem u Pančevu broji oko 30 aktivnih članova sa paraplegijom i kvadriplegijom. Sa redovnim aktivnostima Udruženja koje se zasnivaju na organizovanju predavanja, javnih debati, kreativnih radionica, psiholoških i savetodavnih upoznala nas je njegova sekretarka Aleksandra Manja.

Udruženje aktivno učestvuje u organizovanju brojnih radionica i predavanja od kojih je posebno bilo značajno predavanje u okviru projekta Otvarivanje ljudskih prava za socijalnu inkluziju i jednake mogućnosti da se povrati dostojanstvo osoba sa invaliditetom. U okviru projekta organizovana je edukacija Invaliditet je deo ljudske raznovrsnosti za učenike starijih razreda u osnovnim i srednjim školama. Edukacije mladih su samo jedan od načina za stvaranje društva koje bi u potpunosti brinulo o poštovanju ljudskih prava omogućavajući svim građanima slobodu govora, kretanja, pravo na lečenje, rad, rodnu ravnopravnost, zabranu diskriminacije, pravo na obrazovanje, zaštitu materinstva i detinjstva i pravo na dostojanstven život osobama sa invaliditetom – kaže Aleksandra.

Fotografija sa edukacije Invaliditet je deo ljudske raznovrsosti

Među raznovrsnim projektima Udruženja izdvaja se projekat pružanja pomoći pasa vodiča osobama sa invaliditetom u svakodnevnom funkcionisanju koji je realizovan 2014. godine. Iako ovi psi ne mogu da zamene personalnog asistenta, mogu puno da pomognu osobama sa invaliditetom u prevladavanju fizičkih i psiholoških prepreka, a osim toga, verno su društvo.

Ovo je pas koji čitavog dana samo vas posmatra, samo vaše potrebe i ne reaguje ni na šta drugo oko sebe, niti na ljude, niti na druge životinje. U isto vreme on se mora poštovati, njegove potrebe, mogućnosti i osećanja – kaže predsednica Udruženja paraplegičara Aleksandra Manja.

Udruženje je za tekuću godinu imalo brojne planove, koji su zbog pandemije virusa korona odloženi sve dok se za njihovu realizaciju ne obezbede adekvatni uslovi. Bezbednost članova Udruženja i poštovanje propisanih mera je za nas sada prioritet – kaže Aleksandra. Komunikacija sa članovima se redovno uspostavlja putem telefonskih poziva i društvenih mreža, gde se članovi mogu obratiti za sve nedoumice, pitanja i podršku.

Miladinka Mijatović

About the Author

Redakcija:

Leave A Response