Kristina Arančić: Paraolimpijska prvakinja u stonom tenisu

Posted on by Redakcija

Kristina Arančić iz Subotice je naša poznata stonoteniserka, koja je svoju sportsku karijeru otpočela pri Zrenjaninskom Udruženju paraplegičara Banata.

Arančićeva se 2008. godine na nagovor kolega, uspešnh stonotenisera: Gorana Perlića, Sanje Mijatović i Nenada Krbavca počela baviti stonim tenisom. Kristinina interesovanja su pre stonog tenisa bila usmerena ka atletici, jer je godinama pre povrede trenirala gimnastiku. Počeci treniranja stonog tenisa više su bili rekreativnog karaktera, gde su se članovi povremeno okupljali i na taj način ispunjavali svoje slobodno vreme.

Počela sam da se bavim ovim sportom iz nekoliko razloga: prvenstveno zbog toga što sam želela da budem fizički aktivna, da očuvam svoje fizičko i mentalno zdravlje, kondiciju, ali naravno i zbog druženja, sticanja novih poznanstava i prijatelja – ističe Kristina.

Foto: Kristina Arančić

Brat mi je bio veoma velika podrška od samog početka, počevši od pronalaska adekvatnog prostora za treninge – kaže Kristina. Upravo uz njegovu podršku, Kristina je 2011. godine u Sportsko – rekreativnom centru Ekonomskog fakulteta u Subotici sa Gabrić Nebojšom počela sa ozbiljnijim treninzima. Sa ciljem profesionalnog ostvarenja u stonom tenisu, a ne samo rekreativnog, Kristina 2014. godine dolazi u Novi Sad, gde počinje sa intenzivnijim treninzima.

Nikada nisam razmišljala o odustajanju od stonog tenisa. Jedine prepreke sa kojim sam se suočavala jeste nepristupačnost stambenih zgrada osobama sa invaliditetom – kaže Kristina.

Među brojnim postignutim uspesima, Kristina posebno izdvaja svetsku medalju na ekipnom prvenstvu u stonom tenisu 2017. godine u Bratislavi, na kojem je zajedno sa Borislavom Perić Ranković i Nadom Matić osvojila prvo mesto. Osvojena medalja u Bratislavi je najveći ekipni uspeh, a kada govorimo o Kristininim pojedinačnim postignućima, važno je istaći da je jednom bila državna paraolimpijska prvakinja u stonom tenisu i da je osvajala brojne medalje na svetskim kupovima u Rumuniji.

Foto: Borislavom Perić Ranković, Kristina Arančić i Nada Matić

Zbog trenutne situacije izazvane pandemijom korona virusa, sva takmičenja su odložena dok se stanje ne stabilizuje, što ne sprečava Kristinu i ostale članove ekipe da organizuju treninge jednom dnevno.

Kada posmatram današnje kolege sportiste sa invaliditetom, uvek ću se sećati mladog Luke Andrašića sa kojim sam počela da treniram stoni tenis, a koji je nažalost preminuo pre dve godine. Bila sam oduševljena njegovom upornošću, istrajnošću i hrabrošću. Ove godine, Spartak će po drugi put u Subotici organizovati memorijalni turnir u Lukinu čast, koji je godinama trenirao u njihovom klubu – kaže Kristina.

U narednih pet godina vidim se u ovom sportu, ali i na Olimpijadi. Za početak, uvek težim postavljanju manjih ciljeva, počevši od učešća na evropskim takmičenjima, a zatim i na olimpijskim – govori Kristina.

Miladinka Mijatović

Medijski prilog je nastao u okviru projekta “Medijska promocija aktivnizma osoba sa invaliditetom u Vojvodini”. Projekat su finansijski podržali holandska fondacija Mama CashRekonstrukcija ženski fond i Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama. Stavovi izneti u medijskom prilogu su isključiva odgovornost izdavača medija i redakcije Portala o invalidnosti i ne izražavaoju nužno stavove donatora.

About the Author

Redakcija:

Leave A Response