Kreativno izražavanje članova kroz radioničarski rad: Udruženje za cerebralnu i dečiju paralizu iz Zrenjanina

Posted on by Redakcija

Udruženje za cerebralnu i dečiju paralizu srednjebanatskog okruga iz Zrenjanina osnovano je 13. aprila 2001. godine za područje opština: Žitište, Sečanj, Nova Crnja i Novi Bečej. Osnovnu delatnost Udruženja čini unapređivanje položaja osoba sa invaliditetom srednjebanatskog okruga za cerebralnu i dečiju paralizu. Sa aktivnostima Udruženja, radionicama i realizovanim projektima upoznao nas je njegov predsednik Drago Ilić.

Udruženje ukupno broji 67 članova od kojih 30 redovno učestvuje u aktivnostima koje se organizuju. Aktivnosti koje se sprovode u Udruženju
organizovane su na način koji odgovara svim članovima  u zavisnosti od
njihovog interesovanja i starosne dobi. Svake godine se organizuju nove
radionice poput slikarske, vajarske, dekupaž, glumačke, etno, radionice za
pletenje, bojenje.

Fotografija sa kreativnih radionica članova

Radionica za podsticaj dece i stvaralaštvo se redovno sprovodi
u prostorijama našeg
Udruženja, koja za mlade članove predstavlja
najbolji način za njihovo kreativno izražavanje. Radioničarskim radom su
obuhvaćena sva deca sa invaliditetom, ne samo sa cerebralnom i dečijom
paralizom, jer ne želimo da delimo decu na osnovu njihovog invaliditeta.
Radionicama se takođe mogu pridružiti i deca roditelja sa cerebralnom i
dečijom paralizom –
ističe Drago.

 

Fotografija: Članovi Udruženja

Volonteri i predsednik Udruženja su organizatori svih akcija, radionica i aktivnosti, predstavljaju glavnu pokretačku snagu i izvor podrške. Udruženje ima veoma veliki značaj za članove, za njih ono predstavlja izvor podrške, pomoći, poverenja, mesto na kojem uvek mogu konstruktivno ispuniti svoje slobodno vreme, gde će biti saslušani i prihvaćeni.

Za vreme pandemije korona virusa članovi se nisu okupljali u prostorijama Udruženja, poštovale su se propisane mere, a komunikacija se odvijala posredstvom volontera i putem telefonskih poziva.

Među brojnim uspešnim projektima Udruženja posebno je važno istaći
značaj projekta Bez stida i srama, koji je pripremio naš sagovornik Drago Ilić. Projekat će se realizovati kada se za to stvore adekvatni uslovi, a mi se nadamo da će se se oni uskoro obezbediti – kaže Drago. Projekat je imao za cilj da obezbedi toalete koji će u potpunosti biti pristupačni ne samo osobama sa invaliditetom, nego i majkama sa malom decom u skladu sa standardima univerzalnog dizajna.  – Kada pristupam pisanju projekta, nastojim da bude prilagođen svima, a ne samo osobama sa
invaliditetom, cerebralnom i dečijom paralizom –
ističe Drago.

Miladinka Mijatović

Medijski prilog je nastao u okviru projekta “Medijska promocija aktivnizma osoba sa invaliditetom u Vojvodini”. Projekat su finansijski podržali holandska fondacija Mama CashRekonstrukcija ženski fond i Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama. Stavovi izneti u medijskom prilogu su isključiva odgovornost izdavača medija i redakcije Portala o invalidnosti i ne izražavaoju nužno stavove donatora.

About the Author

Redakcija:

Leave A Response