Hanina nada: Otvaranje dnevnog boravaka za decu s invaliditetom

Posted on by Redakcija

Hanina nada je udruženje koje je osnovano za podršku porodicama i deci sa invaliditetom. Osnivači udruženja su Greg i Jelena Sivulka, roditelji Hane, devojčice s autizmom. Sa aktivnostima udruženja upoznala nas je Daniela Sinčić.

Svake godine Hanina nada  organizuje odmor za porodice dece s invaliditetom. Program godišnjih kampova je prilagodljiv i osmišljen da porodicama dece s invaliditetom pruži kvalitetno zajedničko vreme. Boravak na kampu ispunjen je različitim aktivnostima prilagođenim uzrastu deteta.

Već 11 godina organizujemo vikend kampove za decu s invaliditetom i njihove roditelje. Otvaranje Dnevnog centra je nova faza u našem radu u kojoj nastojimo da pomognemo roditeljima dece sa invaliditetom da izdvoje malo vremena za sebe, da prikupe energiju kako bi se u potpunosti mogli posvetiti svom detetu. Imamo krug roditelja koji nam veruju, znaju šta radimo i šta možemo da uradimo – kaže Daniela Sinčić.

Hanina nada je mesto gde će roditelji bez finansijske nadoknade u sigurnim rukama moći da ostave svoju decu na nekoliko sati. Dnevni centar će biti otvoren u subotu, 4. jula u 10 časova. Prostorije Hanine nade su u potpunosti pristupačne deci sa invaliditetom, nalaze se u Ulici Toplice Milana 1. Dnevni centar će raditi svake druge subote, od 10 do 15 časova. Ukoliko se ispostavi da je potreba roditelja veća od planiranih nekoliko sati, termin će se produžiti. Zbog novonastale situacije izazvane pandemijom korona virusa, ali i zbog veličine prostora, Centar će biti u mogućnosti da primi najviše petoro dece u isto vreme. Kapaciteti Dnevnog centra će uskoro biti popunjeni, a za usluge koje pruža zainteresovani su roditelji koji su od ranije upoznati sa aktivnostima Udruženja, majke dece kojima je takođe ranije pružana podrška, ali ima i novih članova koji do sada nisu bili upoznati sa njihovim radom.

U Haninoj nadi svi su dobrodošli, deca sa autizmom, cerebralnom paralizom, Daunovim sindromom, svima će biti dostupne kreativne radionice kao mogućnost. Kreativne radionice koje će se organizovati u Dnevnom centru biće prilagođene deci u zavisnosti od njihove zainteresovanosti i vrste invaliditeta. U Dnevnom centru moguće je crtati, seckati i igrati se sa didaktičkim igračkama.

Iskustva sa dosadašnjih kampova su pokazala da neka deca apsolutno ne žele da učestvuju u kreativnim radionicama, dok su druga opet potpuno angažovana i predana radu. Kreativne radionice će biti dostupne svima, ali nije nužno da dete mora da učestvuje – ističe Daniela Sinčić.

Usluge Dnevnog centra će biti potpuno besplatne, a da bi se ova ideja podržala, potrebna je dodatna podrška i pojačanje volontera. Zainteresovani roditelji, ali i volonteri koji bi da pomognu realizaciju ove ideje, mogu da se jave Haninoj nadi preko njihove fejsbuk stranice ili na telefone Jelene Sivulka (063/ 836 87 98) i njene saradnice Daniele Sinčić (061/ 723 25 09).

Miladinka Mijatović

About the Author

Redakcija:

Leave A Response