35 godina rada Udruženja paraplegičara Banata

Posted on by Redakcija

Udruženje paraplegičara Banata sa sedištem u Zrenjaninu postoji punih 35 godina. Sa njegovim aktivnostima upoznala nas je Snežana Nikolič, bivša sportistkinja koja je sedam godina bila državna prvakinja u streljaštvu. Udruženje trenutno broji oko sedamdeset aktivnih članova, prepoznatljivih po mnogobrojnim uspesima koje ostvaruju na sportskim takmičenjima.

Veoma smo ponosni na naše članove reprezentativce u streljaštvu i stonom tenisu. Više od petnaest godina nije postojala streljačka reprezentacija za osobe sa invaliditetomkaže Snežana i ističe da se streljaštvom počela baviti sasvim slučajno.

– Kad sam se učlanila u Udruženje paraplegičara, učestvovala sam na pokrajinskim, a zatim i na republičkim igrama na kojima sam većinom osvajala zlatne medalje. Ponekad i srebrne, ali sam većinom osvajala zlatne. Sedam godina sam se bavila streljaštvom i sedam godina sam bila najbolja u državi.

Snežana je ostvarila mesto na samom svetskom vrhu i osvojila dosta međunarodnih medalja. Tokom svog dugogodišnjeg rada posebno je ponosna na učešće na Paraolimpijskim igrama u Pekingu 2008. godine, gde je osvojila 11. mesto.

Pored sportskih aktivnosti kojima se bave članovi Udruženja, važno je spomenuti i slikarske radionice, organizovanje okruglih stolova, odlaske na izletišta, druženja.

Tokom pandemije korona virusa, aktivnosti Udruženja bile su potpuno obustavljene po preporuci Ministarstva zdravlja. Udruženje je bilo zatvoreno, nije bilo okupljanja članova. Snežana o periodu izolacije kaže: – Meni ta izolacija nije teško pala, zato što tako živim već 28 godina, koliko sam korisnica kolica. Za mene to nije bila nova situacija, bilo je uobičajeno.

Udruženje je veoma aktivno u realizaciji projekata, preduzimanju konkretnih akcija zagovaranja, kako bi se unapredio položaj osoba sa invaliditetom i otklonile arhitetonske barijere. Projekat iz 2014. godine rezultirao je velikim promenama: otklonjene su arhitektonske barijere u zrenjaninskom Domu zdravlja. Zrenjaninski edukativni centar je napisao projekat za nabavku hidrauličnog ginekološkog stola, kako bi žene sa invaliditetom nesmetano mogle odlaziti na ginekološke preglede. Snežana je zatim pokrenula inicijativu da se Dom zdravlja učini pristupačnim ženama sa invaliditetom i teškoćama u kretanju, da se uradi rampa na ulazu u zgradu i da se ultrazvuk sa drugog sprata spusti na prizemlje, kako bi se ceo ginekološki pregled mogao obaviti na jednom mestu. Napravila je jedinstvenu bazu podataka za žene sa invaliditetom i teškoćama u kretanju, kojom se olakšava vođenje evidencije prilikom odlaska na ginekološke preglede. Svakog meseca poziva načelnika Doma zdravlja sa kojim dogovara termin za preglede. Pregledi se uglavnom obavljaju subotom, kako bi ženi mogla biti dostupna asistencija, ukoliko je potrebna.

Od skorijih aktvnosti ističe se takmičenje u pripremanju zlatnog kotlića, koje organizuje Udruženje paraplegičara Banata sa prijateljima. Takmičenje se tradicionalno organizuje svake godine u maju, ali je ove godine pomereno zbog situacije izazvane virusom korona.

Miladinka Mijatović

About the Author

Redakcija:

Leave A Response