Život je umetnost: Likovna kolonija u MS kući u Novom Kneževcu

Posted on by Redakcija

Udruženje obolelih od multiple skleroze Severnobanatskog okruga organizovalo je od 23. do 30. juna 2020. godine 18. Međunarodnu humanitarnu likovnu koloniju Život je umetnost, pod pokroviteljstvom opština Novi Kneževac i Kanjiža.

U radu likovne kolonije koja je organizovana u MS kući u Novom Kneževcu, učestvovalo je 13 slikara. Učestvovali su slikari iz Bugarske, Makedonije, Zaječara, Novog Sada, Bačke Palanke, Vršca i Zrenjanina. Nastala su dela rađena akvarelom, uljem, dekupažom, vitražom, kombinovanim tehnikama i grafikom. Članovi rade na oslikavanju stolnjaka, ešarpi, magneta i ukrasnih sveća. Tradicionalno, slike nastale na koloniji su namenjene prodaji, a novac će biti iskorišćen za adaptaciju MS kuće. Udruženje broji oko 150 članova koji aktivno učestvuju u realizaciji raznovrsnih aktivnosti. Radom Udruženja obuhvaćeno je šest opština: Ada, Senta, Čoka, Novi Kneževac, Kanjiža i Kikinda.

U našu MS kuću dolaze i druge osobe sa invaliditetom, ne samo oboleli od multiple skleroze. Svi koji žele da se pridruže našem radu i radionicama su dobrodošli.

Slavica Knežević, predsednica Udruženja

Udruženje organizuje psihološke, medicinsko-edukativne radionice, tribine, seminare i fizikalne terapije. U saradnji sa Organizacijom …IZ KRUGA – VOJVODINA, Udruženje učestvuje u realizaciji projekta Prepoznajmo nasilje nad ženama sa invaliditetom. Posebno dobra saradnja uspostavljena je sa opštinama Novi Kneževac, Kanjiža i Senta. Pored lokalne sardnje, ostvarena je takođe veoma dobra međunarodna saradnja sa Likom iz Hrvatske, Skopljem iz Makedonije i Mađarske.

Povodom obeležavanja dana obolelih od multiple skleroze 27. maja, članovi Udruženja su se okupili u MS kući, gde su od opštine sa kojom imaju prijateljske odnose dobili pakete pomoći, zaštitnih maski i rukavica.

Novonastala situacija izazvana pojavom pandemije korona virusa je izmenila uobičajene aktivnosti Udruženja. Po ukidanju mera, Udruženje je počelo sa aktivnijim radom, vratili su se svojim redovnim aktivnostima. Za vreme vanredne situacije uspevali su da održavaju kontakte sa svojim članovima putem društvenih mreža i da svoje uobičajene aktivnosti prilagode novonastaloj situaciji.

Miladinka Mijatović

Medijski prilog je nastao u okviru projekta “Medijska promocija aktivnizma osoba sa invaliditetom u Vojvodini”. Projekat su finansijski podržali holandska fondacija Mama CashRekonstrukcija ženski fond i Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama. Stavovi izneti u medijskom prilogu su isključiva odgovornost izdavača medija i redakcije Portala o invalidnosti i ne izražavaoju nužno stavove donatora.

About the Author

Redakcija:

Leave A Response