Udruženje građana Patrija: Glas višestruko marginalizovanih u našem društvu

Posted on by Redakcija

Udruženje građana Patrija je nevladina organizacija čije je osnovno polje delovanja podrška marginalizovanim grupama, pre svega osobama sa mentalnim poteškoćama. Rad Patrije usmeren je na unapređenje kvaliteta života osoba sa psihičkim smetnjama, osoba sa invaliditetom i pripadnika drugih marginalizovanih grupa. Udruženje se zalaže za razvoj lokalnih servisa podrške, podstiče na aktivno delovanje i učestvovanje u društvu, promoviše i unapređuje ljudska prava putem dostupnosti informacija i neformalnih edukacija za sve građane.

Sa kakvim se izazovima Patrija suočavala tokom kriznog perioda izazvanog pandemijom korona virusa, koje aktivnosti su trenutno u procesu realizacije i na koji način možete podržati njihov rad, prenose nam Jovana Ćojder i Vojana Obradović, psihološkinje koje volontiraju u Patriji.

Kako je Patrija funkcionisala tokom vanrednog stanja?

Udruženje građana Patrija je sprovođenje svojih aktivnosti, usmerenih na osnaživanje i pružanje podrške osobama s problemima u psihosocijalnom funkcionisanju, adaptiralo promenjenim okolnostima. Kako se u Udruženju sprovode dve velike grupe aktivnosti: Klub Kompas i Liceulice, koje podrazumevaju direktan rad sa ljudima, našli smo se u izazovnoj situaciji.

Uprkos tome, nemogućnost održavanja radionica edukativnog i psihološkog karaktera iznedrila je individualniji pristup našim korisnicima. Naime, tokom vanrednog stanja na nedeljnom nivou volonteri su razgovarali sa korisnicima i pružali im psihosocijalnu podršku putem telefona. Takođe, usled smanjene mogućnosti zapošljavanja, naši korisnici se kontinuirano nalaze u teškoj finansijskoj situaciji koja je postala dodatno izazovna nemogućnošću prodaje časopisa Liceliulice. Ipak, naši sugrađani su bili u mogućnosti da kupe digitalne verzije časopisa, te na taj način doprinesu materijalnom osnaživanju prodavaca.

Uz kontinuirano pružanje telefonske podrške članovima, organizovali smo i dva donatorska događaja, pri čemu smo naišli na veliki odziv zajednice. Uz solidarnost i empatiju sugrađana, olakšan je novonastali period našim korisnicima putem donacija hrane, higijenskih sredstva, novca, gotovih obroka ili usluge dostava. Pored toga, Udruženje je odlučilo da deo sredstava projekta koji je podržala Trag fondacija preusmeri ka pružanju finansijske podrške korisnicima. Preusmeravanje sredstava je omogućilo obezbeđivanje 25 vaučera koji su se mogli iskoristiti u Univerexportu.

Kako izgleda takozvani povratak u normalu i plan narednih aktivnosti?

Dalji rad udruženja prvenstveno zavisi od preporučenih mera i daljeg epidemijskog toka. Volonteri Udruženja, kao i korisnici se raduju povratku u normalu i nastavku uobičajenih aktivnosti. Kako bismo se adaptirali prelaznom periodu i okolnostima, odlučili smo da organizujemo druženja u prirodi. Do sada samo imali jedno takvo druženje, nakon kojeg smo posetili svi zajedno i KC Lab. U planu nam je da se uskoro ponovo okupimo.

U narednom periodu planirana je realizacija projektnih aktivnosti koje uključuju angažovanje korisnika u pisanju knjige i snimanju podkasta. Ideja je da se opštoj populaciji, kroz lična iskustva, približe izazovi sa kojima se mogu suočavati osobe sa poteškoćama u psihosocijlanom funkcionisanju. Zarada od prodaje knjiga išla bi direktno korisnicima koji su učestvovali u pisanju. Takođe, kroz angažovanost u podkastu korisnici Udruženja će sa stručnjacima iz oblasti mentalnog zdravlja diskutovati o različitim temama, sa ciljem širenja glasa ugroženih grupa u našem društvu.

Podržite Kompas!

Sledeća aktivnost koju Udruženje organizuje i na koju bismo voleli da pozovemo sve ljude koji su voljni da pomognu i druže se sa nama u prijatnoj atmosferi je Kompasov solidarni second hand shop. U subotu, 13. juna, u Škripa pabu od 15h do 20h možete nam se pridružiti i podržati rad Udruženja kupovinom na ovom događaju. Biće za svakoga po nešto: muška i ženska odeća i obuća, aksesoari, kao i lepa atmosfera i prilika da se bliže upoznate sa radom Udruženja Patrija.

Ispred Udruženja Patrija: Jovana Ćojder i Vojana Obradović

About the Author

Redakcija:

Leave A Response