Aktivnosti Udruženja Sunce za vreme krize i nakon nje

Posted on by Redakcija

Udruženje građana Sunce za cerebralnu i dečiju paralizu južno-bačkog okruga Novi Sad organizuje kreativne radionice, radionice praktičnih veština i pravno-savetodavne radionice kao podršku za samostalni život osobama s invaliditetom. Predsednica Udruženja je Jelena Radović, diplomirana pravnica, aktivistkinja i motivaciona govornica. Od Jelene saznajemo kako je Udruženje funkcionisalo tokom vanrednog stanja, koliko dalekosežan uticaj krizni period može da ima na njihov dalji rad i kako izgleda takozvani povratak u normalu.

Svima je dobro poznato da nam se život promenio odjednom i bez najave, a samim tim i funkcionisanje našeg Udruženja. Udruženje Sunce je za 2020. godinu imalo velike planove, ali smo zbog vanrednog stanja morali da ih izmenimo. Zbog toga što smo rizična grupa, poštovali smo sve mere predostrožnosti, a samim tim niko od članova nije dolazio u kancelariju, sve se odvijalo telefonskim putem i putem mejlova, a boravak je bio zatvoren. Organizovano je dežurstvo sekretara koji je sprovodio akcije i podržavao članove i njihove porodice. Obezbeđeni su i podeljeni paketi pomoći. Kao i uvek, uz nas je bio naš dugogodišnji prijatelj, Miša Bačulov, koji je među prvima obezbedio pakete hrane u sklopu svoje akcije Budi heroj. Naši saradnici iz organizacije Čepom do osmeha takođe su obezbedili pakete sa životnim namirnicama. Za najugroženije članove organizovan je prevoz paketa na kućne adrese. Glavna organizatorka svih akcija bila je naša desna ruka i sekretarka udruženja, Jovana Sajić, kojoj su se svi u svako doba mogli obratiti za bilo kakvu pomoć ili informaciju.

Ono čime posebno možemo da se pohvalimo jeste da smo pravili maske za najaktivnije članove kojima je bilo dozvoljenjno kretanje. Svima nam je najteže palo što su radionice kuvanja, keramike, ručnih radova, kao i pravno savetodavna radionica, morale da budu otkazane, ali nakon što je vanredno stanje završeno, nastavljamo da ih organizujemo uz poštovanje svih mera zaštite. Naši članovi i njihove porodice bili su izloženi strahu, sve je bilo novo i neočekivano, ali su znali da mogu da računaju na podršku Udruženja. Mogu da kažem da smo ispunili svaki zahtev koji smo mogli da ispunimo. Kao predsednica sam veoma ponosna na našu međusobnu podršku, kao i na aktivnosti Udruženja koje su se odvijale putem društvenih mreža. Mnogi od nas su na taj način pozivali na odgovornost i delili podržavajuće poruke. Želela bih da pohvalim Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, sektor za osobe s invaliditetom, koje je putem viber grupe učinilo dostupnim sva obaveštenja u vezi sa korona virusom. Osobe sa invaliditetom koje primaju penzije dobile su od grada humanitarne pakete.

Nažalost, za vreme korone izgubili smo našeg člana Srđana Ševića, čiji su roditelji bili veoma aktivni, a nekoliko dana pre objave vanrednog stanja osvanila je tužna vest za celo naše Udruženje: preminuo je naš najaktivniji član, Milovan Solarov. Nadamo se da su teški dani ostali iza nas, polako se vraćamo aktivnostima i normalnom životu. Planiramo klimatski oporavak, koji već godinama sprovodimo. Još ne znamo za koju destinaciju ćemo se opredeliti, ali to nije najbitnija stvar. Bitno je da se družimo i da svi budemo zdravi.

Jelena Radović

Medijski prilog je nastao u okviru projekta “Medijska promocija aktivnizma osoba sa invaliditetom u Vojvodini”. Projekat su finansijski podržali holandska fondacija Mama CashRekonstrukcija ženski fond i Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama. Stavovi izneti u medijskom prilogu su isključiva odgovornost izdavača medija i redakcije Portala o invalidnosti i ne izražavaoju nužno stavove donatora.

About the Author