Kome osobe s invaliditetom mogu da se obrate za podršku i gde da se informišu o aktuelnoj situaciji izazvanom korona virusom u Srbiji (kontakt lista)

Posted on by Marijana Čanak

Nacionalna organizacija osoba s invaliditetom Srbije (NOOIS) uputila je Poverenici za zaštitu ravnopravnosti, Brankici Janković, predloge za rešavanje otvorenih pitanja o položaju osoba s invaliditetom u uslovima vanrednog stanja. U dopisu NOOIS podseća na obraćanje specijalne izveštavateljke Ujedinjenih nacija za prava osoba s invaliditetom, Kataline Devandas, koja apeluje na države da obezbedi jasne protokole u slučaju ugroženosti javnog zdravlja, kako bi se osiguralo da mere zaštite nisu diskriminatorne prema osobama s invaliditetom.

Među mnogobrojinim problemima s kojima se osobe s invaliditetom suočavaju tokom vanredne situacije u Srbiji , NOOIS izdvaja nekoliko urgentnih, apelujući da se nadležnim institucijama daju jasne preporuke za njihovo rešavanje:

 1. Prema članu 11 Konvencije o pravima osoba sa invaliditetom, država je u obavezi da osobama sa invaliditetom pruži posebnu zaštitu i podršku u situacijama rizika. Predlog je da Vlada Republike Srbije u sve mere podrške najugroženijima, obavezno uključi i osobe sa invaliditetom kao jednu od najranjivijih kategorija u uslovima pandemije i vanrednog stanja, kao i da u svojim saopštenjima naglašava da su i osobe sa invaliditetom, kao i stariji sugrađani, među najugrženijim kategorijama;
 2. Ugroženo je funkcionisanje servisa personalne asistencije u uslovima ograničenog kretanja. Predlog je izdavanje dozvola od strane MUP-a za kretanje personalnih asistenata nakon 17 časova, po istom modelu kao i za ostale koji rade treću smenu;
 3. Otežano je pružanje nege i podrške za osobe kojima je potrebna celodnevna asistencija od strane članova šire porodice, prijatelja i drugih ljudi koji nisu u sistemu personalne asistencije. Predlog je da se ova lica tretiraju kao volonteri, na osnovu čega bi im se izdala dozvola kretanja.
 4. U uslovima obustave rada dnevnih boravaka, klubova za osobe sa invaliditetom, kao i nastave u osnovnim i srednjim školama, uz nedovoljno razvijene servise podrške u lokalnim zajednicama, mnoge osobe sa invaliditetom ostaju kod svojih kuća, a o njima brinu zaposleni roditelji ili drugi članovi porodice. Predlog je da se u novonastaloj situaciji osobama koje o njima brinu omogući rad od kuće ili plaćeno odsustvo, bez obzira na starost osobe sa invaliditetom.
 5. Pošto su mere iz Uredbe o proglašenju vanrednog stanja propustile da detaljnije urede mere za podršku osobama sa invaliditetom, predlog je da se preduzmu neophodne normativne i operativne mere kojima bi dostava namirnica, lekova i medicinskih sredstava, obuhvatala i osobe sa invaliditetom. Sistem podrške na lokalnom nivou lakše funkcionisao, jer bi i osobe sa invaliditetom eksplicitno bile navedene kao prioritetnia kategorija za pružanje predviđenih vidova podrške.

Organizacije i osobe koje pružaju podršku osobama s invaliditetom u izolaciji tokom epidemije COVID-19

Organizacija …IZ KRUGA – VOJVODINA

Organizacija …IZ KRUGA – Beograd

 • Podrška ženama u situacijama nasilja: 060 3448045 i 060 0555258
 • Psihološka podrška osobama sa invaliditetom: svakog radnog dana od 10 do 16 časova: 063 335027
 • Dežurstvo za osobe sa invaliditetom sa teritorije opština Vračar i Zvezdara, radnim danima od 10 do 16 časova, za pomoć prilikom nabavke namirnica i lekova: 064 5774147

Organizacija …IZ KRUGA – NIŠ

Psihološka podrška osobama sa invaliditetom
Psihološkinja Marija Milanović pruža podršku ponedeljkom, sredom i petkom od 10 do 13 časova: 067 7302771 (sms, poziv)

Udruženje građana FemPlatz

Za situacije u kojima se krše prava osoba s invaliditetom: femplatz@gmail.com

Call centri gradova i opština za pružanje pomoći građanima i građankama

Facebook grupa: Pomoć sugrađanima u karantinu – Srbija

Grupa povezuje osobe u karantinu i one koji žele da pomognu. Pomoć može biti bilo šta, od odlaska u prodavnicu do šetnje psa.

Psihološka podrška tokom perioda izolacije:

 • Jelena Pantović, psihološkinja: jelena_pantovic@hotmail.com;
 • Ljerka Mezga Ćurčin, ponedeljkom, sredom i petkom, od 22 do 23 časa: ljerkamezgacurcin@yahoo.com;
 • Olivera Ilkić, aktivistkinja, pružala podršku na SOS telefonu za žene žrtve nasilja: sagitarijus@yahoo.com.

Mentalno zdravlje u doba korone

Fejsbuk stranica Mentalno zdravlje u doba korone (nekadašnji Festival mentalnog zdravlja) pruža informacije i savete o tome kako da brinemo o mentalnom zdravlju u vreme pandemije i izolacije. Stranicu je pokrenuo Institut za javno zdravlje Vojvodine u saradnji sa Podružnicom za Južnobački okrug Društva psihologa Srbije, uz konsultaciju sa psiholozima Kliničkog centra Vojvodine koji dežuraju na telefonima za psihološku podršku. U najavi je i onlajn psihološka podrška putem četa.

Besplatno psihološko savetovalište Doma omladine

Besplatno psihološko savetovaliste Doma omladine Beograda u okolnostima vanrednog stanja nastavlja sa radom putem interneta. Ukoliko imate potrebu da razgovarate sa psihologom, posebno u svetlu aktuelne situacije, ukoliko osećate uznemirenost, paniku ili potištenost, javite se putem Skajpa na jadranka.radovanovic50 u sledećim terminima:

• ponedeljkom od 15:30 do 18:30
• utorkom od 9:30 do 12:30
• četvrtkom od 14:30 do 17:30

Psihološkinja je dostupna non-stop putem telefona 064 39 25 300 (poziv, sms) i mejla: jadranka.psiholog@gmail.com

Besplatna psihološka podrška Saveza društva psihoterapeuta Srbije

Mreža psihoterapeuta volontera za besplatnu psihoterapijsku pomoć građanima tokom pandemije.

Centar Viva Verbum

Podrška roditeljima dece s invaliditetom u prilagođavanju novonastaloj situaciji i radu sa decom u kućnim uslovima svakog dana od 19 do 21h, putem video poziva, čata i mejla. Kontakt: office@vivaverbum.rs 064 953 44 16. Više informacija: Besplatna podrška defektologa, logopeda i psihoterapeuta

Pristupačnost informacija za osobe s invaliditetom

Viber Community kanal

Kako bi osobe sa invaliditetom bile na vreme informisane o aktuelnoj situaciji izazvanom korona virusom, mogu da se pridruže Viber Community kanalu Ministarstvo rada – osobe s invaliditetom.

Pristup kanalu

Video relej centar COVID 19

Gradska organizacija gluvih Beograda u saradnji sa Savezom gluvih i nagluvih Srbije omogućila je gluvim i nagluvim osobama širom Srbije dostupnost Video relej centra COVID 19 (VRC COVID 19) u toku 24 sata dnevno.

Video relej centar COVID 19 pruža besplatne usluge prevođenja u toku 24 sata dnevno putem video linka, kako bi gluve i nagluve osobe imale pristup svim informacijama o aktuelnoj situaciji i predviđenim merama podrške za vreme vranrednog stanja. Za usluge VRC-a neophodno je instalirati neku od sledećih aplikacija: Viber, IMO, WhatsApp, Facebook (stranica Prevodilačke usluge) i Skype nalog Serviszjbeograd.

Usluge prevođenja su dostupne:

 • od 7 do 15 časova putem aplikacija Viber, IMO, WhatsApp (broj telefona 0638579106), FB stranice Prevodilačke usluge i Skajpa Serviszjbeograd;
 • od 15 do 7 časova putem FB stranice Prevodilačke usluge i Skype naloga Serviszjbeograd.

Informacije za gluve osobe na teritoriji Novog Sada

Za sva pitanja o epidemiji i dešavanjima u Novom Sadu pošaljite sms na broj 064 844 85 98. Za podršku se možete obratiti i tumačima za znakovni jezik.

About the Author

Leave A Response