COVID-19: Ko štiti osobe s invaliditetom?

Posted on by Redakcija
Catalina Devandas

Ženeva (17. mart 2020) – Malo toga je urađeno da bi se osobama s invaliditetom pružile neophodne smernice i podrška tokom pandemije korona virusa, iako su mnogi od njih deo visokorizične grupe – upozorava specijalna izveštavateljka Ujedinjenih nacija za prava osoba s invaliditetom, Catalina Devandas.

Osobe s invaliditetom osećaju se izostavljenima – kaže ekspertkinja Ujedinjenih nacija za ljudska prava. – Mere poput socijalne distance i samoizolacije nemoguće su za one koji se oslanjaju na podršku drugih prilikom ishrane, oblačenja i kupanja.

Podrška je osnova njihovog preživljavanja i države moraju preduzeti dodatne mere socijalne zaštite kako bi garantovale kontinuiranu i bezbednu podršku za vreme krize.

Ekspertkinja UN-a naglasila je da su mere o pristupačnom smeštaju osoba s invaliditetom ključne kako bi se smanjili kontakti i rizik od zaraze. Treba im omogućiti rad od kuće ili plaćena odsustva za vreme boravka u karantinu. Članovima porodice i asistentima takođe treba omogućiti pristupačan smeštaj kako bi mogli da pružaju podršku osobama s invaliditetom tokom kriznog perioda.

– Pristup dodatnoj finansijskoj pomoći takođe je od vitalnog značaja, kako bi se sprečilo da osobe s invaliditetom i njihove porodice budu još više izložene siromaštvu – objasnila je.

– Mnoge osobe s invaliditetom zavise od usluga koje su obustavljene, a možda nemaju dovoljno novca za zalihe hrane i lekova, niti mogu da priušte kućnu dostavu koja dodatno košta.

Ekspertkinja je ujedno naglasila da je situacija posebno teška za osobe s invaliditetom u institucijama, psihijatrijskim bolnicama i zatvorima, s obzirom na visok rizik od kontaminacije i nedostatak spoljašnjeg nadzora, što je dodatno pogoršano primenom hitnih ovlašćenja iz zdravstvenih razloga.

– Ograničenja bi trebalo da budu usko prilagođena, uz upotrebu najmanje nametljivih sredstava za zaštitu javnog zdravlja – rekla je. – Ograničavanje kontakta sa bližnjima ostavlja osobe s invaliditetom potpuno nezaštićenim od bilo kakvog oblika zlostavljanja ili zanemarivanja u institucijama.

– Države imaju pojačanu odgovornost prema ovoj populaciji usled strukturalne diskriminacije kojoj su osobe s invaliditetom izložene.

Ekspertkinja UN-a je naglasila da osobe s invaliditetom zaslužuju da budu uverene da je njihovo preživljavanje prioritet i apeluje na države da ustanove jasne protokole hitnih mera u javnom zdravlju, kako bi se osiguralo da, u situacijama oskudnih medicinskih resursa, pristup zdravstvenoj nezi, uključujući i mere za spasavanje života, ne bude diskriminatoran prema osobama s invaliditetom.

– U suočavanju sa pandemijom, od presudnog je značaja da informacije o preventivnim merama budu pristupačne svima.

– Kampanje javnog savetovanja i informacije nacionalnih zdravstvenih tela moraju biti dostupne javnosti na znakovnom jeziku, kao i u drugim pristupačnim formatima, uključujući pristupačnu digitalnu tehnologiju, podnapise, tekstualne poruke, lako čitljive informacije na jednostavnom jeziku.

Organizacije osoba s invaliditetom moraju se konsultovati i biti uključene u sve faze odgovora na pandemiju korona virusa – zaključila je Catalina Devandas.

https://www.ohchr.org/

About the Author

Redakcija:

Leave A Response