Nova linija adaptivnog donjeg veša

Posted on by Redakcija

Ljudi me stalno pitaju da li me neke velike stvari sputavaju otkako imam invaliditet. Zapravo, ne. U pitanju su male stvari, kao što je vezivanje pertli ili oblačenje donjeg veša, male stvari koje ne biste očekivali.

Tu se pojavljuje Slick Chicks, adaptivna linija donjeg veša koja pomera granice pristupačnosti u modnom svetu. Termin adaptivna odeća odnosi se na odevne poredmete kreirane u saradnji sa osobama s invaliditetom. Rukovanje dugmićima ili cibzarima nije jednostavno za sve, zbog čega je važno iznaći pristupačne opcije. Adaptivni donji veš može da se obuče dok neko leži, sedi ili stoji, zbog čega je pogodan za korisnike kolica, kao i uopšte za osobe s motornim invaliditetom.

Brend Slick Chicks pokrenula je Helya Mohammadian, tragajući za modelima koji će biti udobni, trajni i jednostavni za oblačenje, zahvaljujući kopčama koje se pričvršćuju sa bočne strane. Podstaklo ju je iskustvo njene sestre, koja se oporavljala od carskog reza i u tom periodu nije mogla samostalno da se oblači. Prvobitna ideja linije donjeg veša za žene u postporođajnom periodu pretvorila se u nešto šire.

Ne radi se samo o donjem vešu, radi se o tome da kompanije postanu inkluzivne i da prihvate diverzitet.

Helya Mohammadian

Nakon nekoliko prvobitnih modela, Slick Chicks pokreće uniseks liniju, kao i nove adaptivne stilove u raznim bojama i veličinama od XS do 5XL. Brend ukršta modni dizajn sa aktivizmom, jer donji veš nije samo pitanj mode, nego i funkcionalnosti.

Na svom Instagram profilu Slick Chicks slavi različitost ženskih tela, prikazujući ih bez filtera i obrade. Među modelima je i Erin Klark, žena koja je osmislila ples oko šipke u kolicima.

Ovo nije neka specifična niša, kao što mnoge kompanije misle: jedna od pet osoba ima invaliditet, a jedna od tri osobe poznaje nekoga ko ima invaliditet. Vreme je da kompanije počnu da odgovaraju na potrebe svih ljudi.

Helya Mohammadian

Sajt kompanije Slick Chicks nije samo prodajni, nego i edukativni prostor unutar koga zajednica osoba s invaliditetom aktivno učestvuje u razgovorima o seksualnosti, partnerskim vezama i drugim temama, obračunavajući se sa stereotipnom percepcijom invalidnosti.

https://fashionista.com

About the Author

Redakcija:

Leave A Response