Kako hiperaktivni poremećaj utiče na seksualni život

Posted on by Redakcija

Hiperaktivni poremećaj (ADHD) karakteriše smanjenje pažnje, hiperaktivnost i impulsivnost. Ovo stanje kod odraslih osoba na mnoštvo načina može da utiče na seksualni život. Osobe koje žive sa hiperaktivnim poremećajem mogu biti preosetljive na čulnu stimulaciju, pa ih dodir može iritirati ili nervirati. Dešava se da im se nivo seksualne želje drastično menja iz dana u dan.

Neke osobe sa hiperaktivnim poremećajem imaju jaku seksualnu želju, potrebu za stimulacijom i novotarijama (pornografija, erotske igračke i eksperimenti). Nekada postoji sklonost ka seksualno rizičnim radnjama (seks bez zaštite, mnoštvo seksualnih partnera, impulsivne seksualne reakcije).

Kad ste u partnerskoj vezi sa nekim ko ima hiperaktivni poremećaj

Ako vaš partner ima hiperaktivni poremećaj, možete primetiti da tokom seksa gubi fokus i interesovanje, što ćete najverovatnije protumačiti kao odbijanje. Važno je da znate da hiperaktivni poremećaj prouzrokuje probleme sa koncentracijom u mnogim životnim oblastima, pa ni seks veoma često nije izuzetak – što obično nema nikakve veze sa zainteresovanošću za partnera.

Prenaglašena osećanja koja osobe sa hiperaktivnim poremećajem doživljavaju, kao što su bes i frustracija, mogu lako prouzrokovati konflikte u partnerskim i seksualnim vezama.

Osobe sa hiperaktivnim poremećajem obično uzimaju odgovarajuću terapiju, koja najčešće ne utiče na seksualnu želju. Zapravo, kako je cilj terapije da pojača sposobnost koncentracije, to ujedno može poboljšati seksualni život. S druge strane, dešava se da hiperaktivni poremećaj prate anksiozna i depresivna stanja, a uzimanje antidepresiva može umanjiti seksualnu želju. Razgovarajte o tome sa lekarom.

Šta još možete da preduzmete?

Komunikacija je ključna. Ako hiperaktivni poremećaj prouzrokuje seksualne probleme, objasnite partneru da nije odgovoran za vaše ponašanje i da simptomi vašeg stanja ne odražavaju stepen vaše seksualne želje i privlačnosti. Otvoreno razgovarajte o onome što volite i o onome što vam može smetati tokom predigre i seksa. Pobrinite se da napravite odgovarajuće okruženje (možda vam određeni mirisi ili osvetljenje odvlače pažnju). Ako vaš partner ima hiperaktivni poremećaj, ohrabrite ga da razgovara i saslušajte šta ima da kaže bez osude.

Uklonite ono što bi vam moglo odvući pažnju. Ako vam je teško da ostanete usredređeni na seksualni odnos, uklonite sve što bi moglo poremetiti fokus, kao što je televizor. Tehnike za oslobađanje od stresa takođe mogu biti od koristi. Isprobajte meditaciju, jogu pisanje dnevnika, bilo šta što vam može pomoći da se otarasite briga.

Potražite podršku terapeuta ili stručnjaka za mentalno zdravlje. Za mnoge parove terapija razgovorom je od koristi, jer pospešuje komunikaciju, unosi otvorenost i jasnoću, otklanja nesporazume, što produbljuje intimnost i vodi ka boljem seksualnom životu.

https://www.verywellmind.com/

About the Author

Redakcija:

Leave A Response