Pristupačna ambalaža

Posted on by Redakcija

Za osobe s invaliditetom pakovanje svakodnevnih proizvoda može stvoriti različite teškoće: od poteškoće pri čitanju etikete, do ambalaže koju je gotovo nemoguće otvoriti. Neke kompanije razvijaju inovativne ideje kako bi pakovanja odgovarala univerzalnom dizajnu i bila pristupačna za sve.

Kutije koje se lako otvaraju

Microsoft je lansirao seriju kutija koje su testirali gejmeri sa invaliditetom. Kutije se mogu otvoriti jednom rukom, nema unakrsnih petlji ni plastičnog omota.

Mimica Touch

Mimica Touch je projekat pristupačne ambalaže, namenjen povećanju prava i bezbednosti potrošača oštećenog vida pri kupovini prehrambenig proizvoda.

Mimica Touch koristi biorazgradivi gel za štampanje datuma isteka roka trajanja na pakovanjima prehrambenih proizvoda. Ako je hrana ispravna, površina gela je glatka na dodir, a nakon isteka roka trajanja, na gelu se pojave neravnine.

Upotreba kontrasta

Ne samo da je upotreba kontrasta korisna osobama oštećenog vida, nego je svima lako razumljiva jer zapada za oko. Kombinaciju crne i žute boja lako je zapaziti na polici ili u mračnoj vitrini. Jasni, veliki fontovi olakšavaju čitanje. Ideja je da grafika u budućnosti bude povezana sa čitačima ekrana radi čitanja nalepnica na proizvodima.

About the Author

Redakcija:

Leave A Response