Paraolimpijka Tani Grej-Tompson o iskustvu trudnoće

Posted on by Redakcija

Tani Grej-Tompson 11 puta je osvajala zlato na Paraolimpijadi. Rođena je sa spinom bifida (rascepom kičmenog stuba). Nedavno je podelila iskustvo diskriminacije s kojom se redovno suočavala tokom trudnoće (2001). Dobijala je nebrojene komentare od potpunih stranaca, a već na prvom pregledu predlagali su joj abortus.

Jedna žena me je zaustavila na sred ulice i pitala: – Kako si ostala trudna? Sećam se da sam povikala na nju: – Imala sam seks! Kako inače misliš da bih zatrudnela? – O, to je odvratno! – odgovorila mi je. – Zapravo, on je veoma zgodan! – rekla sam joj.

Tani navodi da ovo nije bio jedini incident. Mnogima nije bilo jasno kako će se njeno telo prilagoditi trudnoći, uključujući i medicinske stručnjake.

Ne bih mogla da izbrojim koliko puta su me pitali kako sam zatrudnela. Na prvom pregledu ponudili su mi abortus, jer: ‘ne bi trebalo da imam decu’. Morala sam da odgovaram na mnoštvo pitanja na temu: Šta ćeš ako dete bude imalo invaliditet? Rekla sam da ću se pobrinuti da dobije neka super-kul kolica, za razliku od onih užasnih kakva sam ja koristila do svoje petnaeste.

U vreme kad sam rođena, nije bilo moguće dijagnostikovati spinu bifida tokom trudnoće. Mama je otvoreno razgovarala sa mnom još dok sam bila veoma mlada i rekla mi je da bi najverovatnije prekinula trudnoću da je znala.

https://www.independent.co.uk/

About the Author

Redakcija:

Leave A Response