Loren Vaser: Naša tela zaslužuju zdrave izbore

Posted on by Redakcija

Pre osam godina svetom se proširila vest o tome kako je manekenka Loren Vaser izgubila levu nogu usled bakterijske infekcije zvane toksični šok sindrom, što je podiglo mnogobrojna pitanja o industriji tampona i, uopšte, o bezbednosti higijenskih proizvoda za žene. Zbog posledica prvobitne infekcije, Lauren je amputirana i druga noga. Danas koristi protetske noge izlivene u zlatu.

Print Screen YouTube video

Modna industrija menja se sve vreme. Inkluzija i diverzitet su ono što modu čini zabavnom. Taj potpuno novi element prikazuje novu stranu lepote i prihvatanja više nego ikada pre. Volim da prevazilazim barijere, stereotipe, okvire u koje društvo pokušava da me strpa. Sposobna sam za bilo šta, koliko i svako drugi. Jedino što sve radim na zlatnim nogama.

Jedino što sam imala pod kontrolom bile su moje misli. Pala sam u duboku depresiju, čak sam razmišljala o samoubistvu, ali nešto me je iz srca primoravalo da kopam dublje. Nešto unutar mene nije mi dozvoljavalo da to bude moja sudbina. Shvatila sam da mi je potrebna proteza, kako bih mogla da se krećem, da hodam, da budem slobodna… Lagano sam u tome počela da otkrivam značaj. Razmišljala sam o tome kako da veštačku nogu učinim svojom. Voela sam zlato i pomislila sam: zašto ne bih imala zlatnu nogu kao što ljudi imaju zlatan zub? Potom sam mogla da vidim sliku sebe u pokretu i videla sam se u drukčijem svetlu. Videla sam snagu i znala sam da me ne definiše to što mi se dogodilo. Lepota nije samo vanjska – prava lepota dolazi iznutra i sve što si preživela samo te je učinilo lepšom i jačom nego što si bila pre. Osećam se celovitom, ovakva kakva sam sad.

Video

Za sada nastavljam dijalog među ženama i devojkama o rizicima upotrebe tampona, kao i o sastavu ženskih higijenskh proizvoda uopšte. Edukacija je ključ. Na poleđini kutije tampona piše da sadrže hlor i izbeljivač, kao i štetna sintetička vlakna. Raspolažemo tehnologijom za proizvodnju bezbednih proizvoda, ali to je industrija od milijardu dolara. Moć upijanja je još jedan važan faktor. Što bolje upija, time je proizvod toksičniji. Nikada nismo videli upozorenje u reklamama za tampone, da je to proizvod koji može biti štetan, zbog koga možemo izgubiti deo tela ili život. Treba da zahtevamo bezbedne proizvode za žene. Ovo je štetilo ženama i ubijalo ih više od 30 godina. Da je ovo muško pitanje, bilo bi rešeno još juče. Naša tela zaslužuju zdrave izbore.

About the Author

Redakcija:

Leave A Response