Ikea Izrael među prvima u proizvodnji pristupačnog nameštaja

Posted on by Redakcija

Produžene noge koje omogućuju lakši silazak sa sofe. Veliki prekidači za lakše paljenje i gašenje lampi. Rukohvati na kabinama za tuširanje.

Ništa od toga drastično ne menja izgled Ikea nameštaja, ali prilagođava proizvode osobama s invaliditetom. Da bi neki od najpopularnijih proizvoda bili pristupačniji, Ikea Izrael je stupila u partnerstvo sa organizacijama za prava osoba s invaliditetom. Projekat je nazvan ThisAbles i usmeren je na dizajniranje proizvoda koji odgovaraju svim kupcima.

Ukoliko želite posebno prilagođenu odeću, idete u specijalizovanu radnju. Isto je sa prilagođenim nameštajem ili opremom. Eldar Yusupov, jedan od zaposlenih u Ikei, rešio je da promeni takvo stanje. Eldar ima cerebralnu paralizu i ne želi da traga za posebno izrađenom sofom ili stolicom.

U sopstvenom domu sam okružen nameštajem koji me naziva bogaljem. Želim da sednem na običnu sofu bez straha da odatle neću moći da ustanem, da otvorim običan orman i da upalim običnu lampu.

Na projektu je angažovana i neprofitna organizacija Milbat koja kreira pristupačne uređaje za osobe s invaliditetom. Milbatov tim je procenio da više od 130 Ikeinih proizvoda odgovara univerzalnom dizajnu. Kreirali su različite dodatke za krevete, police, tuš kabine, među kojima su kuke za odlaganje štapa uz krevet i ručke koje omogućuju da se orman otvori podlakticom. Svi dodaci dostupni su za onlajn poručivanje.
Pristupačnost je uslov dobrog dizajna.

https://www.independent.co.uk/

About the Author

Redakcija:

Leave A Response