Galerija i autizam: Slikarstvo i vajarstvo kao jezik prihvatanja

Posted on by Redakcija

U Galeriji likovne umetnosti poklon zbirci Rajka Mamuzića (Vase Stajića 1) u Novom Sadu, 3. oktobra 2019. godine u 19 časova otvara se izložba Galerija i autizam na kojoj će biti izložena dela iz Poklon zbirke Rajka Mamuzića viđena očima dece iz spektra autizma. Radovi su nastali tokom slikarske i vajarske radionice u okviru izložbe skulptura Majstori vajarstva u ovom muzeju. Radionice su se održavale u okviru zajedničkog projekta Galerija i autizam Društva za podršku osobama s autizmom Grada Novog Sada (DPOSA) i Poklon zbirke Rajka Mamuzića. Sredstva za realizaciju projekta obezbedila je Gradska uprava za kulturu Novog Sada.

DPOSA od 2012. godine aktivno realizuje likovne radionice namenjene ovoj populaciji u okviru kojih se radi na edukaciji dece sa autizmom, isticanju sposobnosti komunikacije vizuelnim sredstvima, na njihovom usavršavanju i likovnom opismenjavanju, kao i pružanju podrške individualnosti i jasnom rukopisu svakog pojedinca. Ovo je prilika da članovi Društva pokažu rezultat kreativnog rada osoba sa autizmom i da najšira javnost upozna njihov stvaralački potencijal, razume različitost izražavanja snažnih osećanja, jednake potrebe i želje, slikarstvo i vajarstvo kao jezik prihvatanja.

Izložba je donatorskog karaktera i sredstva prikupljena donacijama biće usmerena isključivo za decu, mlade i odrasle osobe sa autizmom za nastavak art-terapije, kao i za podizanje kapaciteta Udruženja.

Izložba se može pogledati do 25. oktobra 2019. godine.

Dostavila: Irma Mikeš

About the Author

Redakcija: