Aneta Kelerman: Legenda i stvarnost

Posted on by Redakcija

Legenda o Aneti Kelerman glasi ovako: oporavila se od polio virusa dok je bila dete, osmislila je jednodelni kupaći kostim, bila uhapšena jer se usudila da ga obuče, a potom je postala holivudska zvezda. Ništa od toga nije sasvim tačno, nego je posledica bespotrebnog preterivanja, mada njen život jeste bio impresivan.

Aneta je rođena 1886. u istočnom predgrađu Sidneja. Dok je bila devojčica, noge su joj bile toliko slabe, da nisu mogle da drže njeno telo. Lekari su imali različita mišljenja o uzroku tog stanja. Dobila je dijagnozu rahitisa, prouzrokovanog nedostatkom kalcijuma u kostima, a na nogama je nosila bolne metalne ortoze. Jedan od lekara preporučio je plivanje. Otac ju je odveo na časove plivanja, verujući da će joj vežbanje ojačati mišiće nogu, što se i dogodilo. Ubrzo je mogla slobodno da hoda. Od svoje petnaeste svojevoljno se posvetila plivanju i postala šampionka.

Godinama kasnije u novinskim člancima i intervjuima spekuliše se o tome da je njen invaliditet bio prouzrokovan polio virusom, odnosno, da je imala dečju paralizu. Nemoguće je sa sigurnošću znati šta je zaista bio uzrok njenog invaliditeta, ali ostaje činjenica o dijagnozi koja joj je tada bila data (rahitis).

Bilo bi prejednostavno pripisati jednodelni kupaći kostim isključivo Aneti, koja je postojeće modele prilagodila svojim potrebama. Još pre nego što je u svojoj osamnaestoj napustila Australiju, suprotstavljala se pravilima ženske pristojnosti i rodnim kodeksima, noseći muško plivačko odelo (bez suknje). Godine 1903, nošenje takvog kupaćeg kostima bio je radikalan potez, jer otkriva butine i ruke. Aneta je u Engleskoj osmislila jednodelni kostim dodavši dugačke čarape na muško plivačko odelo. Iako ju je u potpunosti pokrivao, kostim joj je prijanjao uz telo pokazujući ženske obline.

Početkom 20. veka promene u stavovima postepeno su vodile ka iščezavanju glomaznih ženskih kupaćih kostima i prihvatanju jednodelnog modela. U tome su učestvovali različiti društveni i kulturološki faktori, ali je Aneta dala najveći doprinos takvoj promeni. Jednodelni kupaći kostim bio je njen zaštitni znak, a ne njen izum.

Oko 1907. Aneta je navodno uhapšena na bostonskoj plaži pod optužbom nepristojnog razgolićavanja, ali je sudija prihvatio njene argumente i oslobodio je. Takav slučaj trebalo bi da dospe na naslovne strane širom Amerike. Incident je zabeležen jedino u Anetinim neobjavljenim memoarima, a o njemu nema nikakvih potvrda u tadašnjoj štampi, niti u sudskim zapisima.

Što se tiče Holivuda, Aneta Kelerman je bila filmska zvezda pre nego što se industrija preselila na zapadnu obalu, kada su mnoge produkcijske kompanije bile u Fort Liju, Novi Džersi nadomak Njujorka. Većina scena njenih igranih filmova snimljena je na egzotičnim lokacijama. Njen film What Women Love snimljen je u okolini Los Anđelesa i nije produkcija holivudskog studija.

About the Author

Redakcija:

Leave A Response