Nove tehnologije za osobe s invaliditetom

Posted on by Redakcija

Električna stimulacija

Pre devet godina, David Mzee, sportski instruktor, uvežbavajući skokove na trampolini doživeo je povredu kičme i od tada koristi kolica. Početkom septembra ove godine učestvovao je na humanitarnoj trci tokom koje je hodao 390 metara zahvaljujući eksperimentalnom tretmanu koji koristi električnu stimulaciju kičmene moždine čime se obnavljaju njeni uspavani sklopovi, u slučaju kada kičma nije potpuno prekinuta.

David Mzee Walks World Run

To David and to all who ran Wings for Life World Run today, we salute you! 🏃‍♂️👏Help us find a cure for spinal cord injury: https://win.gs/Donate

Posted by Red Bull Racing on Sunday, May 5, 2019

Kaciga za slepe

Takozvana Meta, koju je dizajnirala kineska organizacija CloudMinds, izgleda kao biciklistička kaciga koja koristi senzore i kamere za mapiranje okruženja, šalje informacije na cloud server odakle se procesuiraju putem veštačke inteligencije. Informacije se nadalje saopštavaju govorom, kako bi slepe i slabovide osobe lakše mogle da se snalaze na ulicama, da prepoznaju objekte, svetla na semaforima i raskrsnice.

Nova generacija slušnih aparata

Kohlearni implant više nije ništa novo, a istraživači Univerziteta Kolumbija iz Njujorka rade na takozvanom kognitivnom slušnom aparatu koji prati moždane aktivnosti korisnika kako bi identifikovao na čiji glas se slušalac fokusira. Potom pojačava taj zvuk, smanjujući buku iz okruženja.

Bionični egzoskeleton

Rukavica koja prevodi znakovni jezik u govor

Naučnici iz Amerike, Velike Britanije i Kine rade na prototipu rukavice koja prevodi pokrete ruku u govor, što će gluvim osobama omogućiti da bez posredstva tumača komuniciraju sa onima koji ne poznaju znakovni jezik.

https://www.theguardian.com

About the Author

Redakcija:

Leave A Response