Narodni muzej u Leskovcu: Primer pristupačnih sadržaja u oblasti kulture

Posted on by Redakcija

Narodni muzej u Leskovcu osnovan je 1948. godine i muzej je kompleksnog tipa sa više odseka (arheologija, etnologija, istorija, istorija umetnosti i likovna umetnost, dokumentacija, stručna biblioteka). U poslednje dve decenije, muzej se otvara prema marginalizovanim grupama, prilagođavajući svoje sadržaje osobama s invaliditetom. Nosi zasluge za doprinos razvoju pristupačnosti sadržaja u oblasti kulture.

Stalna muzejska postavka prilagođena je slepim i slabovidim osobama. Taktilnu izložbu Dodirni prošlost čini 19 replika odabranih eksponata iz muzejskih zbirki. Taktilnu izložbu, kao i stalnu muzejsku postavku, prati audio vodič. Izložba je otvorena 15. oktobra 2018. godine na Međunarodni dan belog štapa i deo je stalne postavke Narodnog muzeja u Leskovcu.

Aplikacija Pametni video-vodič na znakovnom jeziku instalirana je na tablet-uređajima u okviru stalne postavke muzeja. Aplikacija sadrži priču o istoriji Leskovca na znakovnom jeziku, tekstualne podnapise i fotografije eksponata.

Pored toga, Muzej je opremljen vodičem i legendama na Brajevom pismu, informativnim vodičem na ulaznim vratima, taktilnim stazama u stalnoj postavci, klupama za sedenje. Organizovanje inkluzivnih radionica deo je programskih aktivnosti Muzeja.

About the Author

Redakcija: