Selektovani filmovi za 17. Uhvati film u Novom Sadu

Posted on by Redakcija

Ukupno 39 filmova iz 18 zemalja sveta, biće prikazano na 17. međunarodnom Uhvati film festivalu, koji se održava od 23. do 29. septembra u Kulturnom centru Novog Sada. Od 586 filmova pristiglih na javni konkurs, stručni žiri iz domena filma i invalidnosti izabrao je najkvalitetnije, koji svojim filmskim pristupom o invalidnosti otvaraju tabu teme i menjaju perspektive. Celokupnu listu selektovanih filmova, sa opisom filmova na engleskom i srpskom jeziku, možete pronaći na sajtu Festivala. Detaljan prateći i filmski program Festivala biće objavljen najkasnije do 1. septembra.

Foto: MTomic

Uhvati film jedini je regionalni filmski festival o invalidnosti. Već 17 godina uspešno se održava u Novom Sadu, u organizaciji KAO Parnasa; od 2011. realizuje se u Rijeci, pod organizacijom Udruge Spirit; od 2017. u Banja Luci pod vođstvom Humanitarne organizacije Partner; a ove godine premijerno izdanje imao je i u Kotoru, u realizaciji nevladinog udruženja ART 365 iz Podgorice. Svi selektovani filmovi biće prikazani na 17. Filmskom festivalu Uhvati film u Novom Sadu i ulaze u uži izbor za prikazivanje u Banja Luci, Rijeci i Kotoru, ali i u okviru Filmskih karavana – projekcija izabranih filmova u gradovima Srbije i Hrvatske.

Ribar odlazi na okean ne znajući da li će moći da se vrati nakon susreta sa sirenom i njenim očaravajućim pozivom.
Priča Lune i Anđela je neobična priča o ljubavi, koja prevazilazi granice i osudu drugih.
Dijamanti za moje mrave – nadahnjujuća priča o Andreju Pavlovu koji je postao osoba sa invaliditetom u pedesetoj godini života, ali je ipak našao hrabrosti da počne ispočetka i sada su njegove fotografije mrava poznate širom sveta.
Ono što je suštinsko, nevidljivo je oku. Ali se može fotografisati.
Supermarket na kraju dana. Dok nekoliko kupaca dovršava kupovinu, napadač sa kapuljačom provaljuje u radnju.

Uhvati film u Novom Sadu podržali su: Ministarstvo za rad, zapošljavanje i boračka pitanja, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Erste banka Srbija.

Dostavila: Marijana Ramić, koordinatorka PR aktivnosti

About the Author

Redakcija: