Da li je moja veza zdrava, nezdrava ili nasilna?

Posted on by Redakcija

Nekada žene koje žive u nasilju ne prepoznaju da ono što im se dešava jeste nasilje. Misle da je to normalno i da mora biti tako. Tabela u nastavku pomoći će ti da preispitaš svoj odnos sa partnerom, članom porodice ili pružaocem podrške. Kako da razlikuješ zdravu vezu od nezdrave i nasilne:

Partnerski i porodični odnosi

ZDRAVA VEZANEZDRAVA VEZA NASILNA VEZA
Deljenje osećanja
Osećaš se bezbednom i dovoljno jakom da mu kažeš kako se zaista osećaš.Neprijatno ti je kada treba da mu kažeš šta zaista osećaš.Strah te je da mu kažeš kako se osećaš, plašiš se da će te kritikovati ili da će ti pretiti.
Komunikacija
Poštujete i slušate jedno drugo, čak i kada imate različita mišljenja.On te ignoriše, ne poštuje tvoje mišljenje kada postoji neslaganje među vama.Preti ti, ne pokazuje nikakvo poštovanje, ignoriše tvoje ideje i osećanja, ismeva ih.
Neslaganja
Možete da se ne slažete u nečemu, a da i dalje komunicirate poštujući jedno drugo. Razrešavate neslaganja.Neslaganje često preraste u svađu.Strah te je da pokažeš neslaganje, jer ne želiš da to oslobodi njegov bes i nasilno ponašanje. Neslaganje je izgovor za nasilje.
Vreme za sebe
Oboje imate vreme koje provodite sami sa sobom i smatrate to zdravim delom svoje veze.Misliš da nešto nije u redu ako neke stvari želiš da radiš bez partnera. On pokušava da te drži uz sebe.Partner ti ne dozvoljava da provodiš vreme bez njega. Vidi to kao problem ili pretnju vašoj vezi.
Verbalni sukobi i nasilje
Oboje vodite računa o tome da ne budete grubi i da ne pravite zlobne komentare. Nema fizičkog nasilja u vašoj vezi.Bilo je nekoliko incidenata, grubih komentara ili kontrolišućeg ponašanja, ali ne postoji obrazac zloupotrebe i nasilja.Postoji obrazac ponavljanog ili pojačanog verbalnog, psihičkog, fizičkog i/li seksualnog nasilja.

Partnerski odnos

ZDRAVA VEZANEZDRAVA VEZANASILNA VEZA
Intimnost i seks
Oboje možete biti iskreni o tome kako se osećate na planu fizičke privlačnosti i seksa. Niko nije pod pritiskom da radi nešto što ne želi.Neprijatno ti je da kažeš kako se osećaš, jer misliš da te on neće slušati i da ga nije briga. Prelaziš preko nekih stvari.Partner ignoriše tvoje potrebe i želje. Primorava te na radnje u kojima ti je neprijatno, koje te plaše ili ponižavaju.
Poverenje
Verujete jedno drugom. Nemate problem da neko od vas provodi vreme sa drugim muškarcima i ženama.Ljubomoran je kad god progovoriš sa nekim drugim muškarcem ili ženom. Ti si ljubomorna kada on to radi.Partner te optužuje, ili ti optužuješ njega, za flertovanje ili preljubu i naređuje ti da ne razgovaraš sa drugim muškarcima i ženama.

Odnos sa pružaocima usluga

ZDRAVA VEZANEZDRAVA VEZANASILNA VEZA
Dogovori
Dogovarate se o tome kakvu vrstu podrške će ti pružati, kada i kako, koliko će biti plaćen, tako da sste oboje saglasni sa tim. I oboje poštujete dogovor.Nisi sigurna da ćeš dobiti uslugu za kakvu ste se dogovorili. Ponekad ispoštuje dogovor, ponekad ne.Ne poštuje tvoje želje i ne radi ono što ste se dogovorili. Preti da će ti uskratiti usluge ako ne uradiš to što traži od tebe.
Komunikacija
Poštujete i slušate jedno drugo, čak i kada imate različita mišljenja o nekoj temi.On te ignoriše i ne poštuje tvoje mišljenje.Pokazuje nepoštovanje, ignoriše tvoja osećanja i ideje, obezvređuje ih i ismeva.
Kako se nosite sa promenama i novonastalim situacijama (na primer, ako se tvoje stanje promeni, ili se nešto novo desi u tvom životu)
Razgovarate o tome i usaglasite se oko promena koje unosite u prvobitni dogovor, ako je to potrebno.On ne želi da razgovara o tim promenama ili im se veoma sporo prilagođava.Odbija da prihvati promene, čak i kada usluga koju pruža više nije adekvatna. Ili pravi promene bez konsultovanja sa tobom.
Medikamenti i pomagala
Razume i prati uputstva u vezi sa medikamentima koje uzimaš. Tvoja pomagala su u dobrom stanju i na raspolaganju su ti kad god je potrebno.Ponekad zaboravi ili zakasni da ti da lek. Ponekad pomagala koja koristiš nisu u dobrom stanju ili ih ne dobiješ kad želiš.Koristi medikamente da bi te kontrolisao. Preti da će ti uskratiti lekove ili pomagala.
Verbalno nasilje
Niste zlobni jedno prema drugome i nema fizičkog nasilja.Bilo je nekoliko incidenata, kritikovao te je i pokušavao da te kontroliše. Ne postoji obrazac nasilja.Povređuje te i ne staje kada mu kažeš da te boli. Nanosi ti telesne povrede. Zastrašuje te nasiljem ili ga vrši (fizičko, seksualno).

Ako si u nasilnoj vezi, možda osećaš da si sama, da ne možeš ništa da kažeš niti da uradiš, da si kriva i bezvredna, da se možda neće ponoviti.

Nisi sama. Reci nekome. Uvek nešto može da se uradi. Nisi kriva. Veruj u svoju vrednost. Nasilje ne prestaje dok neko ne uradi nešto povodom toga.

http://www.humanservices.alberta.ca/documents/PFVB0541-abuse-of-persons-with-disabilities-booklet.pdf

Ovaj tekst je objavljen uz finansijsku podršku Evropske unije u okviru regionalnog projekta “Primena normi, promena svesti”. Stavovi u ovom tekstu pripadaju isključivo autorkama i ne predstavljaju nužno stavove UN Women i Evropske unije.

About the Author

Redakcija: