Film Lice Lafore u Svilari

Posted on by Redakcija

Dokumentarni film Lice Lafore,autora Denisa Bojića, biće prikazan u sredu, 12. juna, od 19h u Kulturnoj stanici Svilara (Đorđa Rajakovića 6b, Novi Sad). Događaj realizuje udruženje KAO Parnas, organizator festivala Uhvati film, uz podršku KS Svilara. Ulaz je besplatan.

Film Lica Lafore ekranizuje borbu za pronalazak leka za jednu o najtežih dečjih bolesti na svetu, Laforine bolesti. Ovaj najteži i najređi oblik epilepsije odnosi živote dece širom sveta. Iako je prošlo vise od stotinu godina od prvog opisa bolesti, farmaceutske kompanije i državni fondovi nisu bili dovoljno zainteresovani za finansiranje istraživanja, jer je bolest retka. Sav teret u finansiranju istraživanja leka za ovu bolest na sebe preuzimaju Lafora asocijacije i porodice širom sveta čija deca umiru.

Boreći se protiv mnogo jačeg neprijatelja, porodica Gajić iz Banje Luke čini nemoguće u želji da spasi živote svoje dece. Sa druge strane sveta, u Kanadi, profesor Miansian i njegov tim istraživača više od decenije pokušava da otkriju lek za ovu smrtonosnu bolest. Porodica Gajić neverovatnom upornošću i nadljudskim naporima prikuplja sredstva za finansiranje istraživanja leka za ovu bolest, postajući time jedan od najvećih svetskih donatora. Film prikazuje napor jedne porodice da pokrene planetu i entuzijazam vodećih svetskih naučnika da pomere granice u svetu nauke i pokažu da ništa nije nemoguće.

Film je nastao u produkciji RTV Republike Srpske. O značaju i kvalitetu ovog filma govori i to da je prikazan na mnogobrojnim međunarodnim filmskim festivalima, dobio je i institucionalno priznanje, te je, osim francuskog parlamenta, prikazan u Evropskom parlamentu u Strazburu, Narodnoj skupštini Republike Srpske i Parlamentarnoj skupštini BiH. 

Nakon projekcija filma, prisutni će moći da iznesu svoje utiske i zapažanja o filmu i da putem razgovora sa organizatorima saznaju nešto novo.

Dostavila: Marijana Ramić, koordinatorka PR aktivnosti

About the Author

Redakcija:

Leave A Response