Prijavite se na edukativni program Kako razumeti i čitati medije: Kultura medijske pismenosti

Posted on by Redakcija

Forum mladih sa invaliditetom poziva mlade sa invaliditetom starosti do 35 godina, sa prebivalištem u Vojvodini, da se prijave na edukativni program na temu medijske pismenosti.

O programu

Medijska pismenost je sposobnost pristupa, analize, procene i kreiranja medijskog sadržaja. Medijski pismeni mladi bolje razumeju poruke koje dobijaju od televizije, radija, interneta, novina, časopisa, knjiga, bilborda, video igara, muzike i svih drugih oblika medija.

Medijska pismenost razvija tehničke (sposobnost pristupa medijima), kritičke (razumevanje medijskih sadržaja, sposobnost njihovog tumačenja i kritičkog vrednovanja) i praktične veštine (sposobnost stvaranja medijskih poruka). Ove veštine omogućavaju da mediji budu shvaćeni na pravi način, bez stereotipa, i prihvaćeni u društvu koje ih pažljivo i kritički posmatra.

Teme programa:

  • zašto je važna medijska pismenost;
  • funkcije medija;
  • fake news;
  • uređivačka politika medija i selekcija sadržaja;
  • uloga regulatornih tela;
  • provera izvora informacija i analiza sadržaja;
  • televizija kao prozor u svet – novinarski žanrovi.

Agendu programa možete pronaći OVDE.

Mesto i vreme održavanja: od 5. do 7. juna 2019, Hotel Novi Sad (Bulevar Jaše Tomića 1, Novi Sad).

Učešće na programu je besplatno. Forum mladih sa invaliditetom snosi sve troškove obuke, kao i smeštaja i prevoza (za učesnike van Novog Sada) i ishrane (za sve učesnike) tokom trajanja obuke.

Kako se prijaviti?

Da biste se prijavili za učešće u programu potrebno je popuniti prijavni formular. Prijavni formular se šalje na e-mail adresu: prijave@fmi.rs. Rok za podnošenje prijava je 31. maj 2019. godine.

Za sve dodatne informacije o programu možete se obratiti Forumu mladih sa invaliditetom putem telefona 011 32 20 632 (od 09:00h do 17:00h) ili putem mail-a prijave@fmi.rs .

O predavačici:

Maša Đorđević je diplomirala Novinarstvo na Fakultetu politički nauka u Beogradu, gde je završila i master studije. Prethodno je završila Srednju umetničku školu Artimedia i stekla zvanje saradnika u dramskoj nastavi. Novinarka istraživačica je u Centru za profesionalizaciju medija i medijsku pismenost. Pred kamere je stala prvi put u trećem razredu osnovne škole, kada je vodila dečje i tinejdžerske emisije. Novinarka je i autorka emisija Budi i ti IT i Karijera na Link televiziji (prvoj internet televiziji u Srbiji). Učestvovala je u realizaciji emisija na televizijama sa nacionalnom frekvencijom. Uređivala je emsiju Javna odbrana i bila deo kulturno-umetničke redakcije RTS-a. Maša je predavačica na radionicama za javni nastup u saradnji sa Kancelarijom za mlade grada Beograda. PR je Art studija Mali Monmartr u Beogradu i letnjeg filmskog kampa za decu Mia Patria. Donedavno je bila PR Centra za edukaciju i društvenu emancipaciju mladih. Pisala je za web portal Before After i Beogradske novine – časopis za urbanu kulturu. Konferensije je svečanosti Fakulteta političkih nauka, GO Savski Venac i voditeljka dodele književne nagrade Isidora Sekulić u Skupštini grada. U školi za talente je više od deceniju realizovala mnogobrojne emisije, predstave i istraživanja. Edukatorka je novinarskih i radionica za javni nastup.

Projekat Digitalna i medijska pismenost mladih sa invaliditetom realizuje Forum mladih sa invaliditetom u partnerstvu sa Udruženjem studenata sa hendikepom, Udruženjem za mlade Srbije i Secons-grupom za razvojnu inicijativu. Saradnici na projektu su Ministarstvo omladine i sporta i Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije. Projekat je podržala Evropska unija u okviru Civil Society Facility and Media Programme 2016-2017.

Izvor: Tim Foruma

About the Author

Redakcija: