Personalna asistencija u sistemu socijalne zaštite

Posted on by Redakcija

U četvrtak, 9. maja na Tribini mladih Kulturnog centra Novog Sada s početkom u 19 časova održiće se tribina Personalna asistencija u sistemu socijalne zaštite na kojoj će uz aktivistkinje i aktiviste pokreta za samostalni život, koji koriste asistenciju, govoriti dosadašnji donatori usluge personalne asistencije.

Cilj tribine je da se prisutni informišu o usluzi personalne asistencije, Međunarodnoj konvenciji o pravima osoba sa invaliditetom, poslu personalnog asistenta, na koji način teče proces ulaska ove usluge u sistem socijalne zaštite dostupne za sve građane u Novom Sadu i koliko je važno zajedničko delovanje na razvoj društvenih usluga kroz aktivizam, promovisanje i finansijsko učešće.

Tribina će okupiti predstavnike Grada, struke, institucija, poslovnog sektora, udruženja građana, studente, sadašnje i potencijalne donatore i medije, osobe koje koriste asistenciju, osobe koje asistiraju, kao i potencijalne korisnike ove usluge.

Uz pristupačnost, koja je neophodna svima za samostalno življenje, usluga personalne asistencije u startu unapređuje životne prilike osobama kojima je potebna. Kad ona postane deo sistema i kada osiguramo da sve građevine, proizvodi, usluge i informacije budu pristupačne svima, imaćemo temelj za punu primenu Međunarodne konvencije o pravima osoba sa invaliditetom, jer su uz pristupačnost, asistenciju, prevod na znakovni jezik i odgovarajuća pomagala, sva druga prava ostvariva – navodi predsednica Centra Živeti uspravno, Milica Mima Ružičić-Novković.

U saradnji s Kulturnom stanicom Svilra, u utorak, 14. maja, s početkom u 20 časova održaće se koncert podrške u okviru akcije Živeti uspravno 0,1%. Učestvuju kantautori Miloš Zubac, Nemanja Nešić i Nikola Nešković. Ulaznice – knjige po ceni od 300 dinara, koje je doniralo nekoliko izdavača, prodavaće se dva sata pre početka koncerta.

About the Author

Redakcija:

Leave A Response