Kapgrasov sindrom: Dvojnici među bližnjima

Posted on by Redakcija

Dejvid je preživeo ozbiljne povrede glave u saobraćajnoj nezgodi i bio je u komi pet nedelja. Usled zadobijenih povreda, amputirana mu je desna ruka. Kad je izašao iz kome, imao je očuvane mentalne kapacitete, bio je artikulisan i razuman. Osim u jednoj bizarnoj stvari: da su oba njegova roditelja zamenjena. Žena koja je došla tog jutra da mu pripremi doručak bila je bolja kuvarica od njegove majke, a dubler njegovog oca pokazao se kao bolji vozač.

Dejvid je dobio dijagnozu Kapgrasovog sindroma. To je neurološki poremećaj koji osobu dovodi u zabludu da je neko njoj blizak zamenjen identičnim uljezom koga izdaju suptilne razlike u pojavi i ponašanju. Stanje je nazvano po francuskom psihijatru Džozefu Kapgrasu koji je prvi opisao slučaj 1923. godine. Radilo se o gospođi Makabre, koja se žalila da su dvojnici zauzeli mesto njenog muža i drugih ljudi koje je poznavala. U početku je Kapgrasov sindrom smatran isključivo psihijatrijskim poremećajem, simptomom šizofrenije, kao i čisto ženskim poremećajem koji se javlja kao posledica čuvene histerije (što, naravno, nije osnovano).

Danas je Kapgrasov sindrom shvaćen kao neurološki poremećaj, što znači da je iluzija posledica moždanih lezija i propadanja. Sindrom može da se pojavi u okviru parnoidne šizofrenije ili kao posledica povreda mozga, infarkta, demencije, napada migrene i dijabetesa. Neki istraživači objašnjavaju Kapgrasov sindrom kao psihološko rešenje unutrašnjeg konflikta ljubav-mržnja. Projekcija i cepanje koriste se za direktnu mržnju prema zlom uljezu, dok original ostaje idealan. Dakle, poremećaj može biti motivisan nemogućnošću da se pomire neprihvatljive i ekstremne emocije prema nekom bliskom.

U Dejvidovom slučaju, iluzija je nastala usled razjedinjenosti dva moždana dela: fuziformne oblasti (zadužene za raspoznavanje lica) i amigdale. Fuziformna oblast kaže: – Ta osoba izgleda kao moja mama, a emocionalni odgovor amigdale je: – Osećam da je to moja mama. Razjedinjenost između te dve oblasti rezultira nepoklapanjem: – Ta osoba izgleda kao moja mama, ali ne osećam da je to ona.

Izvori:

About the Author

Redakcija:

Leave A Response