#ImWithSam: Kampanja za suzbijanje zločina iz mržnje prema osobama s invaliditetom u Britaniji

Posted on by Redakcija

Sam je fiktivni karakter koji predstavlja 73% osoba sa razvojnim invaliditetima i autizmom koje su bile izložene zločinu iz mržnje.

  • 73% ima iskustvo zločina iz mržnje prema osobama s invaliditetom;
  • 43% prijavljuje da ima strah od drugih ljudi;
  • 45% se ne oseća prijatno kad treba da izađe iz kuće;
  • 56% primećuje manjak samopouzdanja;
  • 62% oseća bes.

Osobe sa razvojnim invaliditetima i autizmom preživljavaju verbalne napade od strane potpunih stranaca, komšija, vršnjaka i članova porodice; fizičke napade; optužbe za pedofiliju; pretnje; uvrede u javnom prevozu; grupna silovanja; zlostavljanja u školi.

Statistike pokazuju da je zločin iz mržnje prema osobama s invaliditetom zauzeo onlajan prostore, a posebno je zabrinjavajuće stanje u Engleskoj i Velsu. Osobe sa razvojnim invaliditetima dugo su bile isključene iz digitalnog sveta, zbog straha od zloupotrebe. Potrebno je menjati ponašanje zlostavljača, a ne žrtava.

Kampanja #ImWithSam usmerena je na podizanje svesti o ovom problemu kod zakonodavaca, opšte javnosti i unutar zajednice osoba s invaliditetom, kako bi prepoznali nasilje i znali šta mogu da urade povodom toga. Do sada je oko 1000 policajaca prošlo obuke o tome kako da utvrde zločin iz mržnje prema osobama s invaliditetom. Onlajn nasilnici treba da budu procesuirani, a njihovi nalozi ukinuti. Bezbednosne procedure društvenih mreža trebalo bi učiniti lakšim za razumevanje, kako bi osobe s razvojnim invaliditetima mogle da se zaštite.

https://www.theguardian.com

About the Author

Redakcija:

Leave A Response