Brajeve Lego kocke

Posted on by Redakcija

Lego je kreirao verziju kockica sa Brajevim slovima i brojkama kako bi slepa i slabovica deca mogla da uče kroz igru.

Ove kocke kompatibilne su sa uobičajenom Lego kolekcijom, a na njima su ujedno i standardna slova, brojke i simboli, što znači da deca mogu da ih koriste zajedno sa svojim učiteljima, prijateljima i porodicom.

Ukupno je 250 kockica koje pokrivaju ceo alfabet, brojeve od nula do deset i određene matematičke simbole.

Slepa i slabovida deca imaju istu želju da istražuju svet i da se socijalizuju kroz igru, ali se često suočavaju sa izolacijom kao posledicom isključivanja iz različitih aktivnosti – izjavio je John Goodwin, izvršni direktor Lego kompanije. – Ovaj projekat nudi razigran i inkluzivan pristup učenju Brajevog pisma. Nadam se da će deca, njihovi roditelji, staratelji, učitelji i stručnjaci širom sveta biti uzbuđeni onoliko koliko smo i mi. Jedva čekamo da pozitivan uticaj postane primetan.

Ideju je kompaniji Lego predložila Danska asocijacija slepih pre osam godina, a nekoliko godina kasnije i Fondacija za slepe iz Ciriha.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, na svetu je više od 19 miliona dece sa oštećenjem vida. Istraživanja Evropske unije slepih pokazuju da je oko 75% odraslih Evropljana, koji imaju oštećenje vida, nezaposleno. Kako su danas audio-knjige široko dostupne, uz mnoštvo kompjuterskih programa, sve manje dece uči Brajevo pismo. Ispred Unije slepih tvrde da korisnici Brajevog pisma imaju veći stepen obrazovanja i samostalnosti, kao i više mogućnosti za zapošljavanje. Brajeve Lego kocke mogle bi doprineti povećanoj zainteresovanost za učenje Brajevog pisma.

Lego sarađuje sa asocijacijama slepih iz Danske, Brazila, Velike Britanije i Norveške, koje testiraju prve setove kockica. Kocke su trenutno dostupne na danskom, norveškom, engleskom i portugalskom alfabetu. Francuski, španski i nemački biće testirani tokom godine. Finalna kolekcija Brajevih Lego kockica zvanično će biti puštena 2020. godine i biće besplatno distribuirana u odabrane institucije.

Projektom rukovodi Morten Bonde, stariji umetnički direktor Lego kompanije, koji ima oštećenje vida.

Reakcije dece i učitelja na Brajev Lego neizmerno su me inspirisale i podsetile su me da su jedina ograničenja na koja ću naići u životu ona koja stvaram u sopstvenom umu – rekao je. – Evidentno je da deca žele da budu samostalna i uključena u društvo u kome imaju jednake mogućnosti. Impresioniran sam uticajem koji ovaj proizvod ima na razvoj radoznalosti i akademskog samopouzdanja kod slepe i slabovide dece, već u najranijim danima.

About the Author

Redakcija:

Leave A Response