9 stvari koje treba da znate o zabavljanju sa nekim ko ima autizam

Posted on by Redakcija

Sa osamnaest godina nisam imao pojma kako da uopšte pričam sa ljudima, a kamoli kako da priđem devojci. Mnoge osobe s kojima sam izlazio imale su dobre namere, ali nisu razumele neke od oblika ponašanja koji su svojstveni osobama iz spektra. Na primer, dok sam bio dete, mrzeo sam da me dodiruju. Deset godina kasnije, to se promenilo.

Šta treba da znate kad se zabavljate sa nekim ko ima autizam?

  • Ako želim da budem sam sa sobom s vremena na vreme, to ne znači da mi nije stalo do tebe. Na kraju dugog dana, samo želim da se opustim – kao i svi drugi.
  • Ako te ne gledam pravo u oči dok razgovaramo, nemoj da misliš da sam neprijateljski raspoložen. Kontakt očima mi teško pada.
  • Iako imam poteškoće u komunikaciji, potrebno mi je da budeš otvorena koliko god je to moguće, da ne bi dolazilo do nesporazuma. Pitaj što pre, da kasnije ne bi postalo komplikovano.
  • Ako mi se nešto vrzma po glavi, pokušaj da mi objasniš na šta si mislila. Kad sam sarkastičan, znaj da zaista želim da razumem.
  • Mogu da se zabavljam sa osobama koje nisu iz spektra. Često se misli da osobe iz spektra žele da budu samo sa osobama koje su takođe u spektru. To ne može biti dalje od istine. Želimo nekoga s kim možemo da se povežemo i nekoga s kim možemo biti ono što jesmo.
  • Ne mogu da čitam misli, pa mi reci da li idemo prebrzo ili presporo. Poštovaću to što si iskrena, jer su osobe iz spektra među najautentičnijim ljudma koje ćeš ikada sresti.
  • Ako si šokirana što imam autizam, nemoj da budeš šokirana. Za neke ljude iz spektra, živeti sa autizmom znači živeti sa nevidljivim invaliditetom. Dok smo na sastanku, možda nećeš primetiti nijednu karakteristiku autizma, ali to ne znači da nemam autizam.
  • Ako saznaš da imam autizam pre nego što izađemo na sastanak, nemoj prebrzo donositi zaključke. Ljubav je ljubav, bez obzira na ljude. Jednom sam izašao sa devojkom i već u prvih pet minuta mi je pričala o tome kako je Kišni čovek njen omiljeni film… Interesantno.
  • Daj mi vremena da procesuiram male ili velike odluke.Ako smo već neko vreme zajedno i ako treba doneti određene odluke, bilo da je u pitanju odlazak u novi restoran ili nešto veće kao što je brak ili zajednički život, razumi da se teško nosimo s prelaznim periodima i promenama. I po tome se ne razlikujemo od bilo kog ljudskog bića na planeti. Nemoj da te to obeshrabruje.

Kerry Magro

https://www.autismspeaks.org

About the Author

Redakcija: