Neustrašiva kaskaderka Kiti O’Nil (1946 – 2018)

Posted on by Redakcija

Sve što je Čudesna žena radila na ekranu, Kiti O’Nil je radila zapravo. Postavljala je svetske rekorde, kako na kopnu, tako i u vodi i vazduhu. Izletanje iz vatre, padovi, sudari i eksplozije bili su njena specijalnost. Legendarna kaskaderka umrla je u sedamdeset drugoj godini života, 2. novembra 2018. Na mnoštvo načina, njen život bio je izuzetniji nego priče zvezda kojima je bila dublerka. Godine 1976. Kiti O’Nil je postala najbrža žena na svetu, kada je postavila svetski rekord u vožnji raketnog automobila na tri točka prosečnom brzinom od 512.710 milja na sat. Rekord još uvek nije oboren. Na vodi je postala rekorderka u vožnji čamca sa džet pogonom (brzinom od 275 milja na sat) i u skijanju na vodi (105 milja na sat). Obučena u kostim Čudesne žene skočila je sa vrha hotela Valley Hilton na vazdušni jastuk na terasi ispod, a potom je oborila sopstveni rekord skočivši iz helikoptera sa visine od 54.864 kilometara. S te visine, vazdušni jastuk izgledao joj je kao poštanska marka.

Kiti je rođena u Teksasu 1946. godine. Otac joj je stradao u avionskoj nesreći dok je bila dete. Odrasla je uz majku, Indijanku iz plemena Čiroki. Još dok je bila beba preživela je groznicu praćenu ospicama i zauškama, koja joj je u potpunosti uništila sluh.

Majka me je podsticala da čitam s usana, ali nije me podsticala da se bavim sportom – to sam sama uradila.

Bila je veoma uspešna u ronjenju, a onda je za vreme priprema za Olimpijadu slomila zglob i dobila spinalni meningitis. Izgledalo je da neće ponovo hodati, ali se u potpunosti oporavila. U svojim dvadesetima dvaput se suočavala sa karcinomom. Preživela je sve, ali su joj rekli da je previše slaba za nastavak sportske karijere, pa je počela da učestvuje u automobilskim i moto trkama.

Kaskaderi su u to vreme mahom bili muškarci, bez obzira na to da li se radilo o muškoj ili ženskoj ulozi u filmu. Godinama nisu imali nikakve formalne treninge, niti bezbednosne preporuke. Prva asocijacija kaskadera osnovana je 1961. godine, a tek krajem šezdesetih njihova imena počinju da se obelodanjuju na ekranu. Sredinom sedamdesetih, kaskaderka je još uvek bila novitet, a nema sumnje da je Kiti O’Nil postavila nove standarde na tom planu. Sa scene se povuka početkom osamdesetih, iscrpljena fizički i mentalno. Pronašla je mir u Južnoj Dakoti, gde lokalni muzej ima odeljak u kome se čuvaju uspomene na njenu neverovatnu karijeru.

– Ne plašim se ničega. Jednostavno uradi! Dobar je osećaj kad završiš.

Izvor: https://www.theguardian.com

About the Author

Redakcija:

Leave A Response