Proteza kao produžetak ličnosti

Posted on by Redakcija

Ukrštajući tradicionalne zanate i savremenu tehnologiju, Sophie Oliveira Barata kreira stilizovane proteze i na taj način istražuje diverzivnost, modifikacije i sliku tela, invalidnost i transhumanizam. Među njenim klijentima su paraolimpijci, muzičke zvezde, modeli i kompanije koje se bave video igricama.

– Oduvek sam bila kreativna i volela sam da radim rukama. Fascinirala me je mogućnost transformacije, kako se nečiji izgled može promeniti šminkom ili protezama, kako se ljudsko biće može pretvoriti u vanzemaljca ili monstruma, mlada osoba u staru – sve su to vešte iluzije.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @thealternativelimbproject on

Sofi je studirala specijalne efekte u Londonskoj školi mode, gde je stekla dobre osnove za svoj sadašnji posao. Učila je vajarske tehnike i kako da upotrebljava različite materijale, a ujedno je sticala znanja o ljudskom telu, njegovom starenju i povredama. U potrazi za zaposlenjem, istraživala je dalje i usavršila se u izradi hiperrealističnih proteza.

– Za ovaj posao važno je biti dobar posmatrač i imati osećaj za detalje.

Fascinirana silikonom, Sofi počinje da eksperimentiše kombinujući ga sa drugim materijalima i dodajući mu pigmente. Počela je da pravi silikonske kostime i aksesoare.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @thealternativelimbproject on

Ideja za inovacije u poslu nastala je kada je Sofi trebalo da napravi protezu za devojčicu koja je želela da na njoj budu likovi iz njenih omiljenih crtanih filmova.

– Eksperimentisanje je ključ da se otkrije nešto novo, ali mi je bio potreban um devojčice da mi pokaže kako ne moramo uvek da pratimo norme, niti da pokušavamo da se uklopimo. Sve može da bude platno za stvaranje i način da izrazimo sebe, uključujući i telo.

Umesto jednostavnog realističnog izgleda, sve više klijenata tražilo je nešto drugačije. U proteklih 15 godina Sofi je napravila oko 1000 proteza: prstiju, delova šake i stopala, ruku i nogu. Njen najmlađi klijent ima 4, a najstariji 76 godina. Izradila je nadrealne proteze za Viktoriju Modestu i za Keli Knoks.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @thealternativelimbproject on

– Inspirišu me moji klijenti, njihove priče i njihova mašta. Sve me inspiriše: od svakodnevice, preko prirode i tehnologije, do naučne fantastike. S jedne strane, sve više smo isprepleteni sa kompjuterima i tehnologijom, a s druge strane koristimo biologiju i genetske modifikacije, uzgajamo ljudske materijale kao što su koža i kosti. Ko zna kako ćemo izgledati za 500 godina. Razigrana sam po prirodi, što se vidi u mojim projektima: ne mora sve da ima praktičnu svrhu, ljudska vrsta je jedna od onih koje se upuštaju u nešto iz čiste zabave.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @thealternativelimbproject on

IZVOR: http://www.thealternativelimbproject.com

About the Author

Redakcija:

Leave A Response