Uhvati film po šesnaesti put pred Novosađanima

Posted on by Redakcija

Međunarodni filmski festival Uhvati film, šesnaesti po redu, biće održan od 24. do 30. septembra u Kulturnom centru Novog Sada u organizaciji KAO Parnas. Tokom sedam festivalskih dana, publika će potpuno besplatno uživati u raznovrsnom i zanimljivom umetničkom programu: 36 filmova iz 22 zemlje sveta, 3 tribine, 3 izložbe, 2 muzička nastupa, predstavljanje 2 knjige i 2 kreativne radionice.

Festival će biti svečano otvoren u ponedeljak, 24. septembra od 13 časova, uz retrospektivu prethodnih festivala i mnogobrojne prijatelje i donatore. Otvaranje će obeležiti i nastup pijanistkinje Petre Spasojević, zahvaljujući podršci Dunavske sonate, kao i projekcija prošlogodišnjeg nagrađenog filma Moje unutrašnje ja.

Istog dana, 24. septembra od 17 časova, počeće i bogat umetnički prateći program. Biće predstavljene dve knjige uz prisustvo autorki: Duga, sunce, srce autorke Bojane Nešić i Žene koje menjaju stanje stvarnosti, publikacija Organizacije IZ KRUGA – VOJVODINA, ispred koje će govoriti Svjetlana Timotić.

Prateći umetnički program nastavlja se 25. septembra od 17 časova projekcijom filma Restart, autora Dejana Petrovića, nakon čega sledi tribina na temu Kome trebaju influenseri sa invaliditetom? – prikaz invalidnosti na društvenim mrežama.

Prateći program završava se 26. septembra od 17 časova, kad su na programu filmovi Otvorenih očiju Marka Novakovića i tajladski film Luzer, nakon čega sledi tribina Pobednici i dobitnici: osobe sa invaliditetom u sportu.

Edukativni karakter Festivala podržaće i dve radionice: 29. septembra radionica Fotografija za sve i 30. septembra radionica Film za sve, koje počinju u 10 časova. Svi koji žele da nauče osnove fotografije i filma mogu da se prijave putem mejla: uhvatifilm@gmail.com

Okosnica Festivala, filmski takmičarski program, održava se od 27. do 30. septembra od 17 časova, projekcijom premijerno selektovanih filmova iz svih krajeva sveta, nakon čega slede razgovori sa povodom s autorima filmova, gostima i publikom. Za četvrtak, 27. septembar, nakon projekcije filmova, predviđena je i tribina Kulturna participacija osoba sa invaliditetom: pristupačnost nisu samo rampe. Festival se svečano zatvara 30. septembra džez nastupom Tanje Josić.

Tokom trajanja Festivala, u holu bioskopa biće postavljena izložba fotografija Osobe sa kvalitetom, kao i likovnih radova Srđana Vucelje i Jelene Damnjanović.

Međunarodni filmski festival Uhvati sa mnom ovaj dan/Uhvati film održava se od 2003. godine u Novom Sadu i obuhvata projekcije filmova i prateći program na temu invalidnosti. Ovogodišnji Festival održava se pod motom Kultura je za sve, a Festival su podržali Ministarstvo kulture Republike Srbije, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama i ERSTE banka.

Kompletan i detaljan program Festivala Uhvati film dostupan je na: http://sr.uhvatifilm.org/program .

DostavilaMarijana Ramić, koordinatorka PR aktivnosti

About the Author

Redakcija:

Leave A Response