Kafić koji se ne predaje: svako je dovoljno bogat da podrži nekoga

Posted on by Redakcija

Poznata mesta, uz svoje znamenitosti, imaju i one manje utabane staze podalje od onoga što je trenutno hit. U vreme globalizacije i dostupnosti svega opštepopularnog na jedan „klik”, pravo je osveženje naići na ljude i mesta koja su drugačija, otkriti ih neposredno i poneti sa sobom ono što nijedan bedeker ne nudi – atmosferu. Jedno o tih mesta je i kafić Nem adom fel /Ne predajem se/ u Budimpešti.

Osnovan od strane osoba s invaliditetom i vođen filozofijom da je svako dovoljno bogat da može pomoći nekome, Nem adom fel je prvi kafić u ovom gradu koji vode i u kom su zaposlene osobe s invaliditetom i osobe drugačijih radnih sposobnosti. Osim što u njemu kuvaju i poslužuju hranu i piće, zaposlene žene i muškarci učestvuju i u organizovanju i održavanju raznih događaja u kafiću.

Nem adom fel je plod saradnje dve organizacije. Socijalni savez Ne predajemo se /Nem adjuk fel/ stara se o nesmetanom obavljanju restoranske usluge, dok Fondacija Ne predajem se /Nem adom fel/ poseduje nekretninu u širem centru Budimpešte u kojoj je kafić i u kojoj se organizuju i odvijaju programi namenjeni javnosti. Ova Fondacija ima i dugogodišnje iskustvo u oblasti profesionalnog osnaživanja i zapošljavanja osoba s invaliditetom.

Ekipa kafića okuplja mnogo zanimljivih i svestranih osoba, koje sve krasi prepoznatljivi duh „nepredavanja”. Za njih to znači da se svako od nas može naći i u najtežoj situaciji, ali i da svako ima dovoljno unutrašnje snage i sposobnosti koja omogućuje da od sebe da ono najbolje i aktivno učestvuje u društvu.

Zaposleni vidno odišu srećom što kafić Nem adom fel postoji i što su oni njegov deo. Kažu da se u njemu naprosto oseća ljubav. Anet Žužana Vince /Vincze Zsuzsanna Anett/, specijalistkinja za komunikaciju, o svom radnom angažmanu u kafiću navodi sledeće:

„Svih 24 zaposlenih su osobe sa drugačijim radnim sposobnostima. Mi smo jedno skroz posebno mesto po pitanju zapošljavanja. Ovde to što ne vidim nije problem jer se moje koleginice i kolege prema tome ne odnose na taj način, nego kažu: ’Dobro, nije problem, rešićemo to zajednički.’ Bilo bi dobro kada bismo mi bili norma, ono što je polazna osnova i minimum standarda. Ovaj posao mi je upotpunio život, a ovo mesto mi je to omogućilo. Fanstastično je i to koliko naši gosti imaju pozitivnog uticaja na nas, zaposlene. A i mi na njih.”

Njena koleginica Lila Ana Salaj /Szalay Anna Lilla/ o svom iskustvu zaposlene u kafiću Nem adom fel sa nemalim oduševljenjem kaže:
„Jedva smo čekali da se kafić otvori i da možemo da radimo. Dugo smo na to čekali. Ja sam veoma svestrana. Sad ovde radim kao konobarica i jako volim svoje pretpostavljene, kao i koleginice i kolege.”

Osim što predstavlja jednu alternativnu priliku za zapošljavanje osoba sa drugačijim radnim sposobnostima, kafić Nem adom fel je ujedno i prostor za integraciju društvene zajednice putem kulturnih programa – projekcija filmova, koncerata i književnih večeri – usmerenih ka inkluziji. Time se svima otvaraju mogućnosti za izgradnju i negovanje međuljudskih odnosa koji počivaju na uzajamnom prihvatanju i ličnoj odgovornosti. Zbog toga, po rečima zaposlenih, u njemu ima mesta za svakoga i svako se oseća dobrodošlim. Govoreći o ciljevima njegovog osnivanja, portparol istoimene Fondacije Sabolč Pap /Papp Szabolcs/ ističe:
„Želeli smo da osobama sa drugačijim radnim sposobnostima pružimo mogućnost da rade ono što znaju i vole. To nam je jako važno. Drugi cilj nam je bio upravo njihova socijalna integracija.”

Osnivanje kafića podržano je iz zajedničkog projekta Evropske socijalne fondacije i Vlade Republike Mađarske, a njegov rad do sada su podržali i opština u kojoj se nalazi, nekoliko privatnih ugostiteljskih firmi i preduzeća i jedna banka.
Kafiću Nem adom fel je 2016. godine dobio nagradu publike u okviru konkursa pod nazivom Sozialmarie, koje svake godine dodeljuje najstarije evropsko priznanje za 15 projekata koji su dobar primer socijalnih inovacija. Nagradu projektima koji se sprovode u zemljama Centralne Evrope dodeljuje Privatna fondacija Nemir /Unruhe Privatstiftung/, koju je 2000. godine osnovao austrijski bračni par Mozer /Moser/.

Izvor: http://nemadomfelkavezo.hu/

Tekst na srpskom priredila: Ankica Dragin

About the Author

Redakcija:

Leave A Response