Inkluzivna inicijativa o velikim holivudskim ostvarenjima

Posted on by Redakcija

Nove analize potvrđuju da su osobe s invaliditetom nedovoljno zastupljene u holivudskim filmovima. U 100 najboljih holivudskih filmova iz 2017. godine svega 2.5% filmskih likova ima neki vid invaliditeta.

To su podaci iz godišnjeg izveštaja Inkluzivne inicijative Annenberg Univerziteta Južne Kalifornije (odsek za komunikacije i novinarstvo). Istraživači su analizirali karaktere najpopularnijih holivudskih filmova kako bi procenili njihovu raznolikost na osnovu roda, rase, seksualne orijentacije i invalidnosti.

Rezultati pokazuju da Holivud treba da se pomeri od prazne priče o inkluziji ka većoj zastupljenosti žena, manjinskih zajednica, LGBT populacije i osoba s invaliditetom na filmskim platnima ekranima.

Među najpopularnijim prošlogodišnjim filmovima pojavila se 41 osoba sa invaliditetom koja ne govori tokom filma, a u samo 2  filma prikazane su osobe s invaliditetom na način koji odgovara njihovoj realnoj predstavi u američkom društvu.

Gotovo dve tećine od ukupno 112 filmskih likova sa invaliditetom ima motorni invaliditet, oko 30% ima poteškoće u komunikaciji, a četvrtina njih ima neki oblik mentalnog invaliditeta. Većinom su to muškarci bele rase. U filmovima im je dato sporedno mesto.

Povećanje diverzivnosti u industriji zabave zahteva sveobuhvatne promene. Dobre namere nisu dovoljne, već opipljiva i realna rešenja koja vode u pravu promenu.

 

IZVOR:  https://www.disabilityscoop.com/

About the Author

Redakcija:

Leave A Response