Folklorna grupa Dnevnog boravka pri Domu Kolevka iz Subotice osvaja internacionalne festivale

Posted on by Marijana Čanak

Šestočlana grupa Dnevnog boravka za odrasla lica pri Domu za decu ometenu u razvoju Kolevka iz Subotice učestvovala je na VI letnjem umetničkom festivalu igre i muzike održanom od 3. do 6. avgusta 2018. godine u Krakovu u Poljskoj. Na Festivalu u Krakovu, koji je namenjen mladima iz cele Evrope, učestvovale su folklorne i plesne grupe iz Mađarske, Litvanije, Turske, Rumunije, Češke, Engleske, Slovačke. Predstavnici Srbije na Festivalu u Krakovu bili su: Dragana Govlja, Erika Papišta, Sonja Poljaković, Ivan Đelmiš, Nenad Janić i Mario Čović, u pratnji direktora Doma Nenada Kozomore i vaspitačice Danijele Andrašić.

Zarad povećanja vidljivosti marginalizovanih grupa i bolje socijalne uključenosti, insistiramo na učešću na festivalima koji nisu namenjeni samo osobama s invaliditetom. Nastup na Festivalu u Krakovu još jedan je u nizu uspešnih, a naši korisnici mogu da se pohvale učešćem na folklornim i muzičkim festivalima u Češkoj, Bugarskoj, Mađarskoj, Portugalu, Holandiji, Crnoj Gori. Za festivale je to inovacija, za nas ne.  – kaže Danijela Andrašić.

Vokalno-folklorna grupa Dnevnog boravka pri Domu Kolevka postoji od 2007. godine. Njihov prvi internacionalni nastup bilo je učešće na Eurosongu u Portugalu. Od tada aktivno nastupaju na festivalima u zemlji i okruženju, a njihove igre prezentuju grad i državu iz koje dolaze.

Nikada se nije desilo da nas je neko odbio, a svaki festival otvara vrata za nešto novo – kaže Danijela Andrašić. – Postali smo prepoznatljivi i dobijamo sve više poziva. Zahvaljujući direktoru Doma, Nenadu Kozomori, koji prepoznaje, kako potrebe korisnika, tako i važnost inkluzije, naš rad dobija sve širi internacionalni značaj. Osobe sa invaliditetom su različite u sposobnostima, ali jednake u pravima.

Dnevni boravak Doma Kolevka trenutno pohađa 40 korisnika starijih od 18 godina. Sve aktivnosti su prilagođene i zasnovane isključivo na potrebama i interesovanjima samih korisnika. Pored folklorne grupe, uspešno rade sportska sekcija, kreativna, dramska, recitatorska, grnčarska i sekcija narodne radinosti.

– Radeći godinama, evidentno je da jesmo pomerili granice. Vidljivi smo i prihvaćeni u svom gradu, učestvujemo u mnogobrojnim lokalnim aktivnostima, sarađujemo sa školama i institucijama. Podrška koju dobijamo od Grada Subotice je neizmerna. Zbog rezultata koje smo postigli, sve je više poziva za uključivanjem novih korisnika u rad Dnevnog boravka, ali kapaciteti su nam smanjeni. To je izazov koji pokušavamo da rešimo i radimo na obezbeđivanju sredstava za proširenje prostora. Za početak,  u izgradnji je letnja inkluzivna radionicarekla je Danijela Andrašić.

Korisnici Dnevnog boravka Kolevke sredinom avgusta će učestvovati na Otvorenom prvenstvu Republike Srpske u atletici u Banja Luci, u septembru mesecu na Beograd Openu u Beogradu, a u oktobru na Specijalnoj Olimpijadi u Sarajevu.

– Uvek verujte u svoju decu i usredsredite se na ono što mogu!

About the Author

Leave A Response