Neizgovoreni govor

Posted on by Redakcija

Tinejdžerka Jess Dowdeswell bavi se savremenim plesom istražujući pokret kroz hip hop i brejkdens. Rođena je sa retkim invaliditetom koji utiče na karlicu i kukove. Kada je imala dve godine, stopala su joj amputirana.

Ne vidim da invaliditet utiče na mene, jer nikada nisam živela drugačije.

Jess je počela da pleše slobodnim stilom u dnevnoj sobi, a njen otac pravio je prve video zapise njenih nastupa. Ples je njen način da ispolji emociju i otpusti sve. Zahvaljujući plesu, uspela je da se izbori sa anksioznošću s kojom se suočavala kada je prešla iz osnovne u srednju školu.

– Dok plešem, slobodna sam da se krećem onako kako hoću, u slobodnom okruženju.

Jess s lakoćom pronalazi načine da prilagodi koreografiju i pokrete – kako da rukama uradi ono što drugi plesači rade nogama.

Mnogi moji pokreti su improvizovani, jednostavno se krećem uz muziku.

Neizgovoreni govor je najnoviji plesni film u kome Jess učestvuje. Priča je ispričana u kombinaciji znakovnog jezika, glasa i pokreta. Film otkriva potencijale koji mogu da se ispolje kada se suprotstavimo pravilima i kada odbacimo sve što nas unazađuje. Plešući, Jess prikazuje kako se osobe s invaliditetom osećaju u nepristupačnom svetu. Najvažnija poruka koju želi da prenese je:

Ako imate invaliditet, to vam ne oduzima prirodnu sposobnost da radite bilo šta.

IZVORI:

About the Author

Redakcija:

Leave A Response