Šta je gaslajting?

Posted on by Redakcija

– Luda si, to se nikada nije dogodilo.

– Jesi sigurna? Pamćenje ti je sve lošije.

– Sve je to u tvojoj glavi.

Da li vam je partner više puta rekao tako nešto? Koliko često preispitujete sopstvenu percepciju stvarnosti, uključujući i zdrav razum, unutar veze u kojoj ste? Ako je tako, vaš partner sprovodi ono što stručnjaci za mentalno zdravlje nazivaju gaslajting. Kada je žena s invaliditetom izložena gaslajtingu, često je u pitanju manevar minimalizacije nasilja ili okrivljavanja žrtve, odnosno, manipulacija uverenjem da je invaliditet uzrok nasilja. Žrtva gaslajtinga veruje da zaslužuje situaciju u kojoj se nalazi ili da umišlja nasilje.

Termin potiče iz predstave Gas Light (1938) u kojoj suprug pokušava da izludi svoju ženu zatamnjujući svetla u njihovom domu, a onda poriče da se osvetljenje promenilo, kad god žena to spomene. To je izuzetno efikasan oblik emocionalnog nasilja koje prouzrokuje da žrtva preispituje sopstvena osećanja, instinkte i zdrav razum, što nasilnom partneru daje mnogo moći (a znamo da je nasilje zasnovano na kontroli i moći). Jednom, kada je poverenje u sopstvenu percepciju stvarnosti slomljeno, veća je verovatnoća da će žrtva ostati u nasilnoj vezi.

Neke od varijacija gaslajting tehnike:

Zadržavanje

Nasilni partner se pretvara da ne razume ili odbija da sluša: – Neću to ponovo da slušam. Samo hoćeš da me zbuniš.

Suprotstavljanje

Nasilni partner preispituje pamćenje žrtve na određene događaje, iako ih se ona dobro seća: – Nije tačno, nikad ne pamtiš dobro!

Blokiranje/ Preusmeravanje

Nasilni partner menja temu i(li) preispituje razmišljanje žrtve: – Je l’ to još jedna sumanuta ideja koju su ti usadili (prijatelji, mama, neko iz porodice)? Ili: – Umišljaš stvari.

Trivijalizacija:

Nasilni partner obezvređuje potrebe i osećanja žrtve: – Opet se ljutiš zbog sitnice. Preosetljiva si.

Zaboravljanje/ Poricanje

Nasilni partner pretvara se da je zaboravio šta se zapravo dogodilo i poriče obećanja koja je dao: – Nemam pojma o čemu pričaš. Ili: – Samo izmišljaš stvari.

Gaslajting obično se postepeno pojavljuje u vezi, tako da reakcije nasilnog partnera u početku mogu delovati sasvim bezazleno. Vremenom se nasilni obrasci nastavljaju prouzrokujući da žrtva postaje zbunjena, anksiozna, izolovana i sklona depresiji, dok potpuno ne izgubi osećaj za realnost. Kako se žrtva sve više i više oslanja na nasilnog partnera da bi definisala realnost, situacija za izlazak iz nasilja sve je teža.

Kako bi se prevazišli ovi oblici nasilja, važno je prepoznati ih i iznova sticati poverenje u sebe.

Znaci da trpite gaslajting:

 • Neprestano se preispitujete.
 • Više puta na dan se pitate: – Jesam li preosetljiva?
 • Često ste zbunjeni, do mere da mislite da ludite.
 • Stalno se izvinjavate partneru.
 • Nije vam jasno zašto, pored toliko dobrih stvari koje imate u životu, niste srećni.
 • Pred prijateljima i porodicom često imate izgovore za partnerovo ponašanje.
 • Uhvatite sebe kako ste suzdržani pred prijateljima, da ne biste morali previše da objašnjavate ili da tražite izgovore.
 • Znate da nešto nije u redu, ali ne možete tačno da objasnite šta (kako drugima, tako ni sebi).
 • Počinjete da lažete, kako biste izbegli spuštanja i zaokret ka realnosti.
 • Teško vam je da donosite jednostavne odluke.
 • Imate osećaj da ste bili potpuno druga osoba – samopouzdanija i opuštenija.
 • Osećate se beznadežno i bez radosti.
 • Kao da ništa ne možete da uradite kako treba.
 • Pitate ste da li ste dovoljno dobri za partnerstvo.

IZVOR: http://www.thehotline.org

Ovaj tekst je objavljen uz finansijsku podršku Evropske unije u okviru regionalnog projekta “Primena normi, promena svesti”. Stavovi u ovom tekstu pripadaju isključivo autorkama i ne predstavljaju nužno stavove UN Women i Evropske unije.

About the Author

Redakcija: