Podrška akciji „Živeti uspravno 0,1%”

Posted on by Redakcija

Druga po redu akcija „ŽIVETI USPRAVNO 0,1%” održana je u subotu, 9. juna u novosadskoj Crnoj kući. Organizatori akcije, Centar „Živeti uspravno” i Inicijativa CRACKER – ArtRoots Guerilla Network, uz podršku Omladinskog centra CK13, na ponovnu akciju su se odlučili da bi se prikupila sredstva za personalne asistente osobama sa invaliditetom kojima je neophodna asistencija duže od osam časova dnevno. Drugi cilj akcije je zagovaranje da se 0,1 posto budžeta Grada Novog Sada opredeli za personalnu asistenciju.

Govoreći o cilju akcije i potrebi za personalnom asistencijom, Ljiljana Čakmak iz Centra „Živeti uspravno” je, umesto objašnjenja, sa prisutnima podelila svoje iskustvo korisnice ove usluge. Njeno iskustvo ilustruje teškoće sa kojima se osobe koje se oslanjanju na ovu vrstu podrške susreću svakodnevno, dok većina javnosti o tome ima izuzetno malo ili nema nikakvog saznanja. Ljiljana praktično do poslednjeg trenutka nije znala da li će uopšte doći na ovu akciju, u čijoj je organizaciji i sama učestvovala. Razlog za to je bila iznenadna bolest i sprečenost dvoje njenih personalnih asistenata, dok je treća osoba koja joj pruža ovu uslugu imala slobodan dan.
Onda sam na internetu pogledala ko je Slobodan, i tako, brže-bolje, zahvaljujući dobroj volji svojih prijatelja sam danas sa vama”, rekla je Ljiljana.

Dobrotvornu rasprodaju knjiga, kao glavnu aktivnost ove akcije, pratilo je književno veče. Program je započeo igrokazom po tekstu Marijane Čanak, prozaistkinje, blogerke i novinarke Portala o invalidnosti organizacije …IZ KRUGA – VOJVODINA. Olga Simić i Tanja Josić su na vrlo efektan način prikazale nekoliko crtica iz teksta “Proročki ciklus [cirkus]” u kojoj autorka priča o realnosti savremenih žena koje žele da budu autentične, svoje, drugačije od onoga što im društvo nameće.

U nastavku programa svoje tekstove i stihove sa prisutnima su podelili Aleksej Kišjuhas, sociolog i kolumnista lista „Danas”, prozaista Dušan Vejnović i pesnk Stevan Bradić. Veče se završilo nastupom gitarskog dua učenika novosadske Muzičke škole „Isidor Bajić” koji su činili Anja Drobac i Aleksandar Krstić.

…IZ KRUGA – VOJVODINA je akciju podržala donacijom izdanja organizacije za dobrotvornu raspordaju knjiga. Jedno je zbirka životnih priča žena s invaliditetom pod nazivom „Žene koje menjaju stanje stvarnosti”, a drugo istraživanje „Seksualnost žena sa motornim invaliditetom iz Vojvodine”.

Pripremila: Ankica Dragin

Fotografije: Csila David

About the Author

Redakcija:

1 Comment so far. Feel free to join this conversation.

Leave A Response