Parada ponosa osoba s invaliditetom

Posted on by Redakcija

Parade ponosa osoba s invaliditetom održavaju se svakog jula, godinama unazad, širom teritorije  Sjedinjenih Američkih Država.

Prvo obeležavanje Dana ponosa osoba s invaliditetom pokrenula je aktivistkinja pokreta za samostalni život, Diana Viets, u Bostonu (Masačusets) 1990. godine. Događaj je ponovljen naredne godine, ali se više nije održavao, jer je glavna organizatorka preminula.  Prvi marš povodom obeležavanja Dana samostalnosti osoba s invaliditetom održan je 26. jula 1992. u Nju Jorku. Svi ti događaji pripremali su teren za prvu paradu ponosa osoba s invaliditetom koja je održana u Čikagu 18. jula 2004. godine.  

Paradu je pokrenula aktivistkinja Sarah Triano, donirajući novčanu nagradu koju joj je dodelila Američka asocijacija osoba s invaliditetom. Prva parada okupila je oko hiljadu i po ljudi, usmerenih na isti cilj:  da se u društvu promoviše stav o invaliditetu kao prirodnom i predivnom delu ljudske različitosti, na šta osobe s invaliditetom mogu biti ponosne.

Društvo ne može sebi da priušti odbacivanje bilo koje osobe. Život po sebi i svi načini na koje živimo dragoceni su i puni ponosa. Ne samo da osobe s invaliditetom treba da slave sebe, nego i zajednica treba da prepozna njihove doprinose svetu. U svemu što jesmo ima nečega na šta treba da budemo ponosni.

Želimo da pokažemo svetu neverovatnu radost koja postoji u našim životima. Deo smo bogatstva i diverziteta ovog univerzuma. Parada je međunarodna proslava našeg kontinuiranog preživljavanja. Marširajući na paradi  dajemo svetu šansu da bude ponosan na nas. Nećemo da se krijemo iza vrata, na ulicama smo!

Od 2004. godine naovamo, čikaška parada ponosa osoba s invaliditetom organizuje se svakog jula. Dosadašnje parade bile su posvećene izgradnji zajednice, promociji kulture i umetnosti osoba s invaliditetom, slavljenju diverziteta, samostalnom životu i inkluziji. Ove godine parada je zakazana za 21. jul, a organizuje se pod parolom: Ravnopravnost osoba s invaliditetom – u zakašnjenju!

Od 2015. parada ponosa osoba s invaliditetom počinje da se održava u Nju Jorku. Njujoršku paradu ponosa osoba s invaliditetom pokrenuo je džez muzičar Mike LeDonne, a novac za organizaciju prikupljen je na koncertu na kome su nastupala najveća imena džeza. Prva njujorška parada okupila je oko 4000 ljudi. Ove godine zakazana je za 15. jul.

Na paradama ne učestvuju isključivo osobe sa invaliditetom, nego svi koji znaju da je invaliditet prirodni deo ljudskog diverziteta.

IZVORI:

About the Author

Redakcija:

1 Comment so far. Feel free to join this conversation.

  1. Olja 31/05/2018 at 10:14 am - Reply

    Ovakav dogadjaj u Srbiji bi bio šok i za nas kao osobe sa invaliditetom ali i za sve druge… Bilo bi sjajno!!!

Leave A Response