Olimpijske igre gluvih: Deaflympics

Posted on by Redakcija

Prvobitno nazvane Svetskim igrama gluvih, ove sportske igre održavaju se od 1924. godine u organizaciji Međunarodnog sportskog komiteta gluvih. Prvi put održane su u Parizu, kao prvi međunarodni sportski događaj osoba s invaliditetom, okupivši 148 sportista iz 9 evropskih zemalja. Od tada se održavaju na svake četiri godine (izuzev u periodu II svetskog rata), a od 1949. organizuju se i Zimske igre gluvih. Godine 2001. Međunarodni olimpijski komitet odobrio je zahtev za preimenovanje naziva igara u Olimpijske igre gluvih (Deaflympics).

Za razliku od Olimpijade, Paraolimpijade i Specijalne olimpijade, na Olimpijskim igrama gluvih ne važe zvučni signali (zvižduk sudije, komande sa megafona ili pucanj iz pištolja). Fudbalske sudije koriste zastavice umesto pištaljke, početak trke najavljuje se svetlosnim signalom, a gledaoci ne aplaudiraju nego pokazuju aplauz na znakovnom jeziku.

Na Olimpijske igre gluvih kvalifikuju se sportisti sa oštećenjem sluha (barem 55 db), bez upotrebe slušnih aparata i kohlearnog implanta. Prošle godine igre su održane u Samsunu (Turska), okupivši 1899 sportista i 960 sportistkinja iz 86 zemalja sveta.

Sportisti iz Srbije učestvovali su na Olimpijskim igrama gluvih 2009 (Tajpej), 2013. (Sofija) i 2017. godine (Samsun). Gordana Miković Mučibabić dvaputa je osvojila bronzanu medalju u streljaštvu.

IZVORI:

About the Author

Redakcija:

Leave A Response